Prodej dřeva v internetové aukci. Pro obec rychlý a výhodný obchod

Nové Město - Svůj rozpočet si prodejem obecního dřeva prostřednictvím internetové aukce vylepšuje radncie v Novém Městě na Moravě. Od letošního března takto dřevo ze svých lesů dokáže lépe a rychleji peněžně zhodnotit. Ročně by měla aukce městu vynést i statisíce korun.

O novém majiteli dřeva z novoměstských lesů se rozhodne na internetu. Tamní radnice ho totiž už dva měsíce nabízí pouze prostřednictvím elektronické aukce. V majetku má Nové Město na Moravě asi tři sta šedesát hektarů lesa. Ročně z nich vytěží až dva tisíce čtyři sta kubíků dřeva. Takové množství by městu v přímém prodeji vyneslo více než čtyři miliony korun, na internetové aukci ale může radnice vydělat ještě víc. „Téměř ve všech položkách jsme dosáhli lepších cen než v minulosti,“ potvrdil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD).

Průměrná cena, za kterou radnice dřevo prodává na síti, je přes 1900 korun za kubík, což je až o dvě stě korun víc než dřív. Internetový prodej ale pro město není jen výnosnější. Radnice k němu sáhla i kvůli transparentnosti a menší administrativní náročnosti. Zájemce si tak dřevo prohlédne na webových stránkách a přijede si pro něj rovnou k lesu až poté, co ho zaplatí. Obce tak mají jistotu, že peníze skončí na jejich účtu.

I proto zájem o tento způsob prodeje razantně stoupá. „Města a obce se zapojují opravdu ve velikém měřítku. Samozřejmě se starají o to, aby zhodnocení toho majetku, respektive hmoty z toho lesa, bylo co nejzajímavější,“ vysvětlil jednatel společnosti provozující aukce David Budinka.

Odběratelé dřeva z aukcí se přitom různí. Část novoměstského dřeva putuje i na pily v regionu. Sami majitelé ale přiznávají, že nákup přes internet je pro ně spíše doplňkovým zdrojem dřeva. „Jednodušší je mít stálého dodavatele s rámcovou smlouvou, který zajistí stálý objem. U dřeva z aukce totiž nevíme, jestli ho budeme mít, jestli ho jiný odběratel nezíská za vyšší cenu,“ popsal problém majitel pily Karel Klíma. Nabízené dřevo opravdu často koupí spekulanti, kteří ho pak za vyšší ceny prodávají do zahraničí.