Digitalizované hroby pomáhají nezapomenout

Bohumín – Bohumínská radnice opatřila několik hrobů na městském hřbitově QR kódy. Po načtení dat získají zájemci do takzvaného chytrého mobilu informace o zesnulých, například o prvním tamním faráři.

Při procházce hřbitovem ve starém Bohumíně si mohou návštěvníci zjistit informace o významných rodácích - například o někdejším učiteli a řediteli školy Franzi Dostálovi, faráři Ferdinandovi Ježkovi nebo o prvním starostovi města. V současné době jde zatím o málo využívanou věc.

Jeden z vůbec prvních zdigitalizovaných hrobů v Česku patří Karlu Havlíčkovi Borovskému v Praze na Olšanech. Iniciátorem služby je zakladatel portálu Život po životě Tomáš Studeník. „Máme už několik desítek uživatelů hrobů, kteří opatřili svou rodinnou hrobku QR kódem,“ vedl Studeník. Chce přiblížit život drahých zesnulých, ale nabízí i možnost živým promyslet si vzkaz a vyslat ho po smrti budoucím generacím, „Štěstí přeje připraveným. Proč se nevěnovat ještě za života tomu, co bude po něm? Proč nedat vědět dětem, co je pro nás důležité? Jednou by se mohly ptát. Budeme moci odpovědět?“ říká Studeník.

Významný novinář 19. století Karel Havlíček Borovský má speciální mramorovou destičku, která každého mobilního zájemce odkáže na internetové stránky, od letošního března. Studeník se inspiroval v zahraničí. Například v USA mají lidé digitalizované náhrobky už deset let, oblibu získávají také v Rakousku nebo Anglii.

Digitalizují se už i hroby (zdroj: ČT24)