Liberecký kraj zaplatil odškodné za první ovci roztrhanou vlky

Liberec – Liberecký kraj poprvé zaplatil odškodné za ovci, kterou roztrhali vlci. Přítomnost těchto vzácných šelem tak už nedokládají jen fotopasti, poznamenal hejtman Martin Půta (STAN). Kraj to přišlo na šest tisíc korun. Vlčí smečka je v oblasti Doks od roku 2013. Podle Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj je v lokalitě potvrzen výskyt pěti vlků. Zachytily je nejen fotopasti, lidé narazili i na vlčí stopy, a dokonce je několikrát i pozorovali.

„Škodu uhradí majiteli kraj. Zákon přímo stanoví, že se poskytuje náhrada škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy - vlkem obecným, bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským,“ uvedl Půta. Částka 6000 korun nepředstavuje podle něj jen cenu ovce, ale také náklady na likvidaci mrtvého zvířete v kafilerii a na nutné odborné posudky, které musí potvrdit, že ovci skutečně zabil vlk.   

Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století, v posledních letech se k nám ale znovu začali vracet ze sousedních zemí. Výskyt vlků v oblasti Doks potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře, později se ukázalo, že se skupina rozrostla o tři mláďata. „Stále jich je pět, čtyři zachytily fotopasti, podle stop jich je ale skutečně pět a máme i potvrzeno, že jeden kus chodí trvale trošku stranou,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.   

Napadení ovce bylo podle něj prvním a zatím posledním hlášeným případem, v oblasti je podle něj dost jiné zvěře. Přesto to nelze vyloučit, proto chovatelé budou muset v budoucnu možná svá stáda zabezpečit. „Před deseti lety proběhlo něco podobného v Beskydech, kde se začala trvale vyskytovat vlčí smečka a ovčáci si tam museli navyknout na to, že musí svá stáda chránit, ať už používáním psů, nebo zavíráním ovcí na noc. Uvidíme, zda k tomu dojde i tady, nebo zda to bude ojedinělý případ,“ dodal Pořízek.  

Přestože je vlk plaché zvíře, v zimním období se dostával i blíž k lidem. „Jak tam byl klid, bylo tam málo návštěvníků, proto vlci začali chodit směrem k České Lípě. Ale v době, kdy je kolem Máchova jezera ruch, jsou tam chataři a rekreanti, vyrážejí spíš na sever do lesnaté části,“ dodal Pořízek. Trvalému ruchu se podle něj snaží vlci vyhnout, že by se ale úplně lidí báli, se říct nedá. Přišli zřejmě z Německa z oblasti, kde se pohybují cykloturisté a na lidi jsou zvyklí. Zda se smečka letos rozroste o další mláďata, není podle Pořízka zatím jasné.