Lesníci hlásí rekordní sezonu šišek

Lesníkům skončila sezona sběru šišek - letos byla úroda rekordně vysoká. Do Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí svezli z celé republiky 83 tun smrkových a 13 tun borových šišek. Letošní úrodu tam tak budou zpracovávat celý rok.

Aby se ze šišek uvolnila semena, musí se zahřát. Smrkové šišky se suší při 40 stupních Celsia, borovicové při 60 stupních. Semena pak vypadnou v takzvané luštírně. Jak říká technik   Semenářského závodu v Týništi nad Orlicí Leonard Horský, na první pohled to možná nevypadá, ale tato práce je trochu alchymie. Šišky, které se v Týništi suší, ale nesbírali žádní dobrovolníci kdekoli po lesích - tyto šišky lesníci vypěstovali ve speciálních sadech jako třeba jablka nebo třešně.

Šišky se často sbírají přímo ze stromů, klasickým otrháváním. Sběrači se do korun dostávají po lanech nebo žebřících, někdy také s pomocí stupaček. 

Semenářský závod v Týništi nad Orlicí je jediným podnikem na zpracování šišek v Česku. Vše se tam musí pečlivě evidovat, aby se semena nepomíchala. Sázet smrky od Břeclavi třeba do Krkonoš se totiž podle zákona nesmí. Jak říká ředitelka závodu Zuzana Neznajová, každá várka šišek je proto uskladněna podle místa původu a označena takzvaným rodným číslem. 

Šišky v Týništi nad Orlicí ošetří, vyčistí a uloží do skladu. V době, kdy je pak šišek z určité oblasti nedostatek, lesníci z Týniště je postupně prodávají a ve školkách se z nich pěstují sazenice.

Semenářský závod v Týništi nad Orlicí vznikl v roce 1970, aby zajistil dostatek osiva pro plochy po kalamitách. Od té doby tu zpracovali tolik šišek, že by zaplnily fotbalový stadion do čtyřmetrové výšky. 

Finální produkt lesníků z Týniště – kilo smrkových semen - vyjde zhruba na 5000 Kč. Vystačí ale na 10 hektarů lesa. A dřevo z něj na 330 jednogeneračních domů.

Taková úroda, jaká byla letos, je podle lesníků skutečně výjimečná. Jehličnany totiž běžně neplodí každý rok. Smrk plodí nejvíce v intervalu sedmi až deseti let, ostatní jehličnaté dřeviny od pěti do osmi let a listnáče obvykle od dvou do tří let. U borovice jsou úrody vyrovnanější, sbírá se pravidelně, takže je zásoba osiva doplňována průběžně.

„Rychlejší, bezpečnější a samozřejmě i levnější je sběr šišek z pokácených stromů. Trhače nic nezdržuje a nemusí mít ani takovou fyzičku. Když ale potřebujeme doplnit zásoby semene v porostech, kde se z různých důvodů dříví netěží, nezbývá nic jiného, než se vydat do korun stromů,“ uvedla ředitelka Neznajová.

Plody a šišky lesních dřevin se sbírají po celý rok. Sběr šišek smrku a borovice ale probíhá od konce listopadu do března. Dub a buk se sbírají v říjnu a v listopadu. Podle očekávání se letos sebralo nejvíce smrkových šišek. „Úroda smrku byla nadějná už v loňské sezoně, ale dlouhé deště během kvetení v Čechách způsobily, že se nakonec sbíralo především na Moravě, a to celkem 44 tun,“ řekla ředitelka závodu Zuzana Neznajová. Poslední velká úroda smrkových šišek byla v sezoně 2006/2007. Tehdy se ve státních i soukromých lesích sebralo dokonce 114 tun. „Pokud je úrodný rok, bývá velmi dobrá i kvalita získaných semínek, což je důležité pro skladování. Z letošních 83 tun smrkových šišek vyluštíme 2300 kilogramů semene. Z 13 tun borových šišek pak 200 kilogramů semene,“ konstatovala Neznajová. 

Rekordní šišková sezona (zdroj: ČT24)