Mozky z celé Evropy budou zkoumat v Brně

Brno – Dva unikátní tomografy pro zobrazování funkcí a struktury mozku a míchy začali využívat vědci z brněnského centra Ceitec Masarykovy univerzity. Přístroje za 100 milionů korun budou sloužit k výzkumu řady závažných onemocnění, jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba nebo epilepsie, ale také ke studiu fungování zdravého mozku. V rámci jednoho z projektů pak na brněnské vědce připadl úkol vyhodnocovat tomografické snímky z celé Evropy.

Zatím se blýskají novotou a ulehlo pod ně jen pár pacientů, do budoucna ale zvládnou nasnímat až tisíce lidí ročně. Dva přístroje pro nukleární magnetickou rezonanci zakoupilo vědecké centrum Ceitec Masarykovy univerzity. „Už probíhá studie časných známek Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci. Veškeré snímky magnetické rezonance z celé Evropy budou vyhodnocovány právě v našem centru, protože máme velmi dobré zázemí inženýrů, biologů a expertů na neurovědy,“ řekl vedoucí centra neurověd Ivan Rektor.

Vedle výzkumů závažných nemocí ale přístroje umožní nahlédnout do hlavy i zdravým lidem. „Máme tu taky studie vzniku písma nebo poslechu hudby profesionály. Tím zjistíme o funkcích mozku podstatně víc. Nové přístroje nám umožní posunout se výrazně dopředu, my doufáme, že na světovou špičku,“ dodal Rektor. Přístroje navíc nebudou sloužit jen jednomu oboru, uplatnění najdou třeba i v psychologii, kinantropologii (věda o pohybu člověka) nebo hudební vědě.

Nová laboratoř pro výzkum mozku (zdroj: ČT24)

Dva vědecké tomografy vypadají na první pohled podobně jako ty, které jsou běžně v nemocnicích. Podle vědců jde ale o speciální sérii vyrobenou k výzkumným účelům. „Máme možnost podstatně vyššího rozlišení a lepšího zobrazení mozku, než tomu bylo na dosavadních přístrojích. Umožní nám to i další matematické zaznamenávání signálů v mozku. První výsledky výzkumů lze očekávat zhruba do roka,“ upřesnil Rektor.

Kontroverze se nekoná

Nákup dvojice přístrojů na čas zaměstnal nejen vedení Masarykovy univerzity, ale i policii a antimonopolní úřad (ÚOHS). Poslanec za hnutí Úsvit Jiří Štětina podal loni v létě trestní oznámení, tendr se mu zdál předražený. „Ta cena vypadá vysoká, ale je to dáno tím, že je to nový typ a navíc vyráběný malosériově,“ vysvětlil vedoucí sdílené laboratoře Ceitec Michal Mikl. Univerzita navíc vyhlásila neveřejnou soutěž a oslovila jen jednu firmu.

Policie ale případ na konci března odložila a pochybení nezjistil ani ÚOHS. Univerzita pořídila přístroje od firmy Siemens, podle školy to byla jediná společnost, která byla schopna dodat zařízení v požadovaných parametrech. „Požadavky zadavatele na předmět veřejné zakázky, zvláště technické podmínky, jsou odůvodněné,“ naznala v usnesení i policie.