Švýcarský expert přijel do Ostravy odoperovat extrémně velký nádor

Ostrava - Švýcarský lékař Erich Schade, který patří k nejlepším odborníkům v oblasti chirurgie jater, dnes odoperoval společně s ostravskými kolegy extrémně velký nádor. S karcinogenem, který nedokáže zničit ani chemoterapie nebo ozařování, zápasil pět hodin.

S tak velkým nádorem na játrech, jaký měla šedesátiletá pacientka Fakultní nemocnice Ostrava, se tamní lékaři ještě nikdy nesetkali. V průměru měl 20 centimetrů. Na jeho chirurgické odstranění pozvali světovou špičku v tomto oboru. „Jednalo se o velký karcinom, který zabíral kompletně celý pravý lalok a prorůstal i do levého žlučovodu,“ uvedl Erich Schade z univerzitní kliniky v Curychu.

Během téměř pětihodinové operace se lékařům podařilo nádor úplně odstranit. „Byla to jediná možnost, jakou jsme měli,“ uvedl Schade. Podle zástupce přednosty Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava jim Schade předvedl, jak postupovat. „Pan profesor nám ukázal, jakým způsobem se dá vyřešit i takto velké postižení jater,“ uvedl Matuš Pateja. Náročná operace byla možná díky financím z fondu partnerství Česka a Švýcarska, která by měla mít brzy další konkrétní výsledky.

Lékaři odoperovali extrémně velký nádor (zdroj: ČT24)

Rakovinu jater každý rok zjistí lékaři v Česku u zhruba 850 lidí, z toho jich kvůli tomu zemře až 750. Jedním z důvodů vysoké úmrtnosti je pozdní odhalení nemoci.