Hledal dřevo do terária, našel prastarý meč

Zlínsko - Náhodou našel v lese dva a půl tisíce let starý železný meč a k vzácnému nálezu přivolal archeology. Vedení Zlínského kraje dnes Miroslava Brázdila ocenilo a odměnilo mimořádným finančním darem 10 tisíc korun. Ze zákona by měl poctivý nálezce nárok nanejvýš na 1 100 korun.

Délka: sedmdesát a půl centimetru, šířka: pětapadesát milimetrů. Datum výroby: 450 let před naším letopočtem. Keltský meč nalezený na Zlínsku nyní hýčkají konzervátoři Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Ve speciální lázni ho zbavují solí, které by mohly způsobit korozi. I když vzácný nález ještě nemá celou ozdravnou kůru za sebou, dnes se vydal na mimořádný výlet do sídla Zlínského kraje.

Tam ho po čase znovu viděl i jeho nálezce Miroslav Brázdil. Ten meč našel koncem loňského roku v lese na Zlínsku. „Našel jsem ho při hledání kořenů do terárií. Chovám totiž pavouky, tak jsem zakládal terárium a potřeboval jsem nějaký zajímavý kousek,“ popsal mladý muž svůj nález. Když místo suchých kořenů našel železný meč, přivolal archeology, aby nález odborně vyzvedli. „Moc vám děkuji, že jste k tomu takovýmto způsobem přistoupil,“ vyjádřil Brázdilovi své uznání krajský radní pro kulturu Ladislav Kryštof (ČSSD) a předal nálezci mimořádnou odměnu 10 tisíc korun.

Kraj odměnil nálezce historického meče (zdroj: ČT24)

Jak se meč pod hlínu v lese dostal, zůstává záhadou. Žádný hrob keltského bojovníka tam archeologové neobjevili. „Dá se říct, že je to unikát, protože militaria nebo obecně zbraně jsou nalézány právě pouze v hrobových celcích,“ říká archeolog z Ústavu archeologické památkové péče v Brně Miroslav Popelka. „Mohl být pod zem uložený jako nějaká obětina nebo symbol,“ dodala jeho kolegyně z Muzea jihovýchodní Moravy Jana Langová. Archeologové a nálezce přesné místo nálezu společně tají, aby lokalitu ochránili před nájezdy zvědavců, kteří by nemuseli být tak poctiví jako Miroslav Brázdil.

Našel se poklad i tisíce mincí

Poctivě odevzdané nálezy amatérských hledačů či náhodných nálezců potěšily muzea v poslední době hned několikrát. V listopadu 2014 vystavilo Jihomoravské muzeum ve Znojmě tzv. hrušovanský poklad, který před rokem objevila dvojice mužů pomocí detektorů kovů. Jejich nález obsahoval na pět tisíc stříbrných mincí z období vlády císaře a krále Františka Josefa I. od poloviny 19. století až do roku 1915, celkově za jeden a půl milionu korun.

Loni na podzim našel Tomáš Bahník při procházce na okraji pole na Rychnovsku unikátní poklad starý zhruba 3 200 let. Šlo o pět kilogramů různých předmětů z mladší doby bronzové, který obsahoval třeba kusy bronzových mečů či kovadlinu. V roce 2012 pak hledači s detektory kovů našli v údolí Boskovické brázdy asi 3 000 let starý bronzový poklad. Náramky, spony a další šperky a nástroje nálezci poctivě odevzdali do rukou muzejníků, kteří poklad zrestaurovali a vystavili pro veřejnost.