47 metrů vysoká památka po těžbě uranu půjde k zemi

Česká Lípa – Dělníci začali za pomoci jeřábu a autogenu likvidovat 47 metrů vysokou těžní věž v bývalém uranovém dolu Hamr I. Demontáž ocelové konstrukce vážící 175 tun potrvá zhruba týden, uvedl náměstek závodu Diamo ve Stráži pod Ralskem Ludvík Kašpar, která má sanaci kontaminovaného dolu na starost. Hamr I je posledním nezlikvidovaným dolem po uranové těžbě v letech 1966 až 1996.

Věž spojená s šachetní budovou byla nad hlavní těžební jámou a sloužila pro dopravu vytěženého materiálu i horníků. Původně se zvažoval její odstřel, postupné rozebírání je ale bezpečnější. Při odstřelu by podle Kašpara hrozilo, že otřesy ovlivní výšku zásypu v bývalé těžební jámě nebo dokonce naruší takzvaný ohlubňový poval, což jsou betonové desky v ústí jámy.  

„Postupné rozebírání věže navíc umožní zachování vybraných prvků pro budoucí památník,“ vysvětlil Kašpar. Zachovat by se tak například mohly lanovnice. Památník by se měl stát jedním ze zastavení na plánované uranové naučné stezce. 

Vše probíhá za přísných podmínek. Jedním z důsledků těžby je totiž i zvýšená radiace. „Veškerý materiál, který z bourání objektu vznikne, je okamžitě nakládán na nákladní auta a likvidován na odkališti,“ popisuje vedoucí demolice František Kovlačík. 

V Hamru začala demontáž těžní věže (zdroj: ČT24)

Dominanta areálu - 82 metrů vysoký komín - stále stojí

Sanace bývalého dolu Hamr I, kde se vytěžilo asi 10 600 tun uranu, začala už v roce 1995, dva roky po jeho uzavření. Likvidace podzemí části dolu skončila v roce 2002 zásypem jam. Povrchové stavby se pak odstraňují od minulého září. „V současné době je zlikvidováno 65 z 97 stavebních objektů,“ uvedl Kašpar. Na zbourání čeká i dominanta areálu, 82 metrů vysoký komín. „V jeho případě se použije odstřel,“ poznamenal náměstek.

Na odstranění všech staveb bude potřeba skoro 620 milionů korun, z toho evropská dotace pokryje téměř 288 milionů. „Likvidace celého areálu potrvá zhruba do listopadu letošního roku,“ dodal Kašpar. Bývalý důl se rozkládá na ploše 33 hektarů. V rámci rekultivace bude částečně zalesněn a část je určena pro zástavbu. „Kraj bude velice rád, když to neskončí jako nějaký neobnovitelný brownfield. Vznikne tady lesopark, les a louky tak, jak to tady bylo původně,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (ZpLK).  

Likvidace těžní věže v bývalém uranovém dolu Hamr I
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V dolech pracovalo až 6000 lidí, nešetrná těžba ale způsobila rozsáhlé škody v krajině. Chemickou těžbou bylo kontaminováno přes 370 milionů metrů krychlových podzemních vod na ploše 27 kilometrů čtverečních. Odhaduje se, že vyčištění území potrvá až do roku 2027 a bude na to potřeba asi 50 miliard korun.