Tanky a šeříky: Slavnosti svobody v Plzni vyvrcholily přehlídkou

Plzeň - Více než hodinovou velkou přehlídkou Convoy of Liberty, kterou dnes podél hlavní plzeňské Klatovské třídy sledovaly tisíce lidí s americkými, českými a belgickými vlajkami, vyvrcholil víkendový program Slavností svobody. Osvobození Plzně se věnovalo také Speciální vysílání České televize, podívejte se:

Davy lidí potleskem a pokřikem přivítaly přes 300 kusů historické i současné vojenské techniky, pochodující pěšáky i nízké přelety stíhaček gripen a armádního dopravního letounu Airbus A319 CJ. Hlavními hvězdami přehlídky ale byla dvacítka veteránů z USA a Belgie, kteří Plzeň před 70 lety osvobodili. Podle mluvčí magistrátu Evy Barborkové přilákal od pátku do neděle program Slavností svobody až 100 tisíc lidí.

I když víc než devadesátiletí veteráni absolvují během oslav náročný několikadenní program, jásaní lidí, mávaní vlajek a létající květy šeříků mnohým daly dnes tolik síly, že na historických džípech absolvovali přehlídku vestoje a zdravili se s lidmi. Kromě veteránů byli v konvoji také dva Pattonovi vnuci George Patton Waterst a Helen Pattonová.

K výročí 70 let od konce druhé světové války připravila Česká televize mnoho reportáží, speciálních relací i článků. Více najdete zde.

Přehlídku uváděla jednotka představující historickou 16. obrněnou divizi americké armády přesně tak, jak v roce 1945 vypadala. „Byla složená z čety pěchoty, která pochodovala v historických uniformách s dobovou výstrojí a dle dobových předpisů, následovala četa kavalerie, tedy průzkumu, a pak jely tanky,“ popsal čelo průvodu komentátor přehlídky Miroslav Seifert. Po Klatovské třídě tak rachotily, stejně jako v roce 1945, lehké tanky M5 Stuart, tank M4 Sherman, či stíhač tanků M36 Jackson.

Podívejte se na Convoy of Liberty:

O čelo průvodu se postaralo kolem 150 vojenských nadšenců z celého světa, kteří dva roky připravovali společný projekt Czech fury zaměřený na historicky reálnou rekonstrukci života amerických vojáků. „Snažili jsme se divákům ukázat, jak tenkrát byla americká armáda organizována, pěchota, průzkum, kavalerie a pro podporu boje i tanky. Napodobit pravé pěšáky z daného období je to nejsložitější, protože musíte mít nejen uniformu a výstroj, ale musíte se naučit i ten správný vojenský krok,“ řekl Seifert.

Dorazila i četa skotských dudáků

V průvodu se pak střídaly staré armádní džípy ozdobené vlajkami a květy šeříků, dodge, kolová i pásová vozidla, nákladní auta, sanitky, motocykly i pěší jednotky. Kromě několika desítek pěšáků v čele konvoje, kteří i zpívali, se v přehlídce objevilo družstvo ženských pomocných sborů americké armády a četa skotských dudáků a bubeníků, kteří za druhé světové války dodávali svou halasnou a říznou hrou vojákům odvahu.

Z nejednoho auta se linul jazz a swing, dudáci kromě pochodových skladeb hráli třeba i českou lidovku Kdyby byl Bavorov. Závěr konvoje tvořilo několik vozů současné americké armády, včetně vozů humvee a obrněných transportérů Stryker, a prezentace české armády s obrněnými Pandury, s houfnicemi Dana či s nákladními auty.

Slavnosti svobody začaly již 1. května. Páteční rekonstrukci příjezdu americké armády do Plzně sledovalo podél trasy a na náměstí Republiky až 20 tisíc diváků, odpoledne k nim přibyly další tisíce lidí. Slavnosti pokračují v Plzni do 6. května, kdy je ukončí pietní akt u pomníku Díky, Ameriko! a závěrečný koncert v synagoze. Ve městě dnes pokračuje kulturní program a k vidění jsou vojenské dobové i současné kempy.