Noví asistenti prevence kriminality mají napravit poměry v Přerově

Přerov - „Chtěl bych zlepšit vztahy mezi Romy a majoritou,“ říká Petr Lacko, jeden ze čtyř nových asistentů prevence kriminality, kteří budou působit v sociálně vyloučených lokalitách v Přerově. Soustředit se budou nejen na prevenci, ale i na spolupráci s policií. Zaměří se také na mládež, především na problematiku záškoláctví. Vedení města při jejich výběru mimo jiné posuzovalo, jestli mají u místních dostatečnou autoritu.

Noví asistenti prevence kriminality v Přerově (zdroj: ČT24)

První pracovní dny nových asistentů prevence kriminality jsou spíše metodické, absolvují školení s pracovníkem ministerstva vnitra, seznamují se s prací policie, učí se přesně rozlišovat mezi přestupky a trestnými činy a musí pochopit všechny aspekty života ve vyloučených lokalitách, především v okolí přerovského nádraží, které patří k nejrizikovějším ve městě. „Asistenti sice znají vyloučené lokality a jejich obyvatele, ale musejí ještě navázat kontakty s neziskovými organizacemi, zaměstnanci magistrátu a sociálními pracovníky,“ uvedl ředitel přerovské městské policie Omar Teriaki.

Do výběrového řízení se přihlásilo deset uchazečů, vybráni byli čtyři. „Musí požívat určitou vážnost v romské komunitě, musí být dobře obeznámeni s poměry v sociálně vyloučených lokalitách, posuzovány ale byly i další aspekty jako vzdělání nebo schopnost vyjadřování,“ popisuje kritéria výběru přerovský radní Jiří Kohout (Společně pro Přerov). Mezi další patří i trestní bezúhonnost, všichni asistenti byli doposud nezaměstnaní.

Jejich úkolem bude plnit úkoly, které po nich město žádá, a zároveň neztratit důvěru romské komunity. „Známe se odmala, budou s námi komunikovat spíš než s jinými pracovníky. Dříve se nám otevřou,“ říká Petr Lacko. „Základní role je preventivní, budou přesvědčovat, odrazovat a rozptylovat různá uskupení, aby nevznikaly kritické situace. Už to, že uvidí jejich vestu, bude na místní působit uklidňujícím dojmem,“ domnívá se Kohout.

Asistenti budou nápomocní i represivním složkám. „Když uvidí, že jsou páchány významné přestupky, tak je budou muset nahlásit a spolupracovat s městskou i státní policií,“ dodává přerovský radní. Celý projekt je zaměřen také na mládež. „Rodiče si zvykli děti krýt v záškoláctví, asistenti budou docházet do škol, vyžádají si seznamy žáků, kteří chybí, a následně budou kontrolovat, zda jsou skutečně nemocní, nebo ne,“ vysvětluje Kohout.

Zaměření na prevenci kriminality doporučil vloni Přerovu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který ve městě řešil bezpečnostní situaci s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Město počítá, že do budoucna by se počet asistentů mohl zvýšit na osm až deset. Stát na práci asistentů poskytl přes 600 tisíc korun, město uhradí 10 procent z celkových nákladů.