Archeologické nálezy z hradu Vízmburk ukáže muzeum v Havlovicích

Trutnov – O zřícenině hradu Vízmburk se v 70. letech mluvilo jako o východočeských Pompejích. To, co původně odborníci pokládali za zbytky jeho základů, byla totiž ve skutečnosti jen horní patra. Hrad ze 13. století, který byl stovky let ukrytý pod vrstvou hlíny, objevil v roce 1972 archeolog Antonín Hejna. V Havlovicích teď začíná fungovat muzeum, které návštěvníkům ukáže bohaté archeologické nálezy z hradu.

„Zkázu měla na svědomí velká věž, která se zbortila do nádvoří, hrad přikryla a na rozdíl od ostatních zřícenin tady nedocházelo k pozdějšímu rabování,“ vysvětluje archeolog Jan Košťál.

„Muzeum bude otevřené na objednávku, například pro hromadné akce, jako jsou školní výlety či exkurze,“ řekl místopředseda Sdružení pro Vízmburk Jaroslav Balcar. Zájemcům představí několik stovek nejrůznějších věcí nalezených během vykopávek na hradě Vízmburk. „Jsou tam hroty šípů, kousky sekyr či kuší. Dále jsou k vidění také úlomky keramiky či kostí,“ řekl Balcar. Vystavena bude také replika dobývacího stroje či maketa kachlových kamen z hradu.   

Archeologové na průzkumu areálu pracovali do roku 1984. Poté byl hrad oplocen a lidé procházeli památkou jen na vlastní nebezpečí, od loňska je po zajištění zdí památka opět přístupná pro návštěvníky. Podle Balcara si ji loni prohlédly zhruba 3000 lidí.

Na hradě se našly např. koule do středověkých děl (zdroj: ČT24)

Hradní zřícenina patří státu, postupně ji z dotací a také z darů opravuje občanské Sdružení pro Vízmburk. Po desítkách let mizí provizorní zastřešení a staví se nové. „V roce 2013 se nám povedlo udělat zastřešení západního křídla, na další etapy sháníme peníze, například ve veřejné sbírce. V letošním roce budeme opravovat zdi na jižním křídle,“ řekl Balcar. Podle něj by zastřešení hradu mohlo stát zhruba deset milionů korun, další peníze budou nutné na další rekonstrukce, například opravy hradních sklepů.

Vízmburk je možné nyní navštívit o víkendech, o prázdninách je otevřeno každý den. Podrobnější informace o památce jsou na www.vizmburk.cz.