Den vítězství v Ostravě: Vojenská přehlídka, ukázka bitvy a ohňostroj

Ostrava - Centrem Ostravy projela v poledne přehlídka téměř padesáti historických vojenských vozidel s vojáky v dobových uniformách. Kraj, město a armáda zorganizovaly oslavy 70. výročí osvobození města Rudou armádou. Nad městem létaly vrtulníky i historické letouny. Tisíce lidí sledovaly slavnostní defilé. Odpoledne se velká část vojenské techniky přesunula k řece Ostravici, kde proběhla ukázka bitvy.

„V této simulované bitvě bude na straně Rudé armády 150 až 180 vojáků, na straně německé 80 až 100 mužů. Zapojeno bude mimo jiné pět tanků T-34, se kterými bojovali během Ostravsko-opavské operace českoslovenští tankisté. Považuji za velký úspěch, že se nám tanky podařilo dostat až do centra města,“ uvedl před bitvou velitel krajského vojenského velitelství v Ostravě Jaroslav Hrabec.

Akce, které připomínají události a okolnosti konce 2. světové války, začaly ve středu večer koncertem pro veterány a skončí dnes pozdě večera ohňostrojem. Vypálený bude ze Slezskoostravského hradu. Na ostravském nebi se objeví obrovská světelná sedmdesátka. Mezitím si mohou lidé prohlédnout historickou vojenskou techniku i s vojáky, kteří mají v okolí hradu stany a veškeré zázemí.

Podívejte se také na dva hodinové bloky speciálního vysílání z Ostravy:

Další program je na Masarykově náměstí, kde armáda prezentuje současnou vojenskou techniku. Hosty oslav je řada veteránů, mezi nimi tři poslední žijící velitelé tanků 1. československé brigády, která Ostravu osvobozovala po boku Rudé armády.

1. československá tanková brigáda

Byla složkou 1. československého armádního sboru zformovaného roku 1944 v Sovětském svazu. Bojovala na východní frontě po boku Rudé armády. Oficiálně byla tanková brigáda zřízena v červenci 1944. S menším množstvím tanků se účastnila Karpatsko-dukelské operace, plné bojové pohotovosti dosáhla až v únoru 1945, kdy měla k dispozici celkem 65 tanků, dvě samohybná děla a další techniku. Společně s 1. československou smíšenou leteckou divizí pak sehrála významnou úlohu při osvobozování Moravy a Slezska během Ostravsko-opavské operace.

Válečné vzdušné síly v Ostravě reprezentovala například replika letounu JAK 3. I když přímo v Ostravě před 70 lety nefiguroval, byl důležitou stíhačkou Sovětů. Letoun dokázal bojovat v soubojích ve výšce pět kilometrů nad zemí, stejně dobře ovladatelný byl v pěti metrech. Letečtí nadšenci Z Trutnova pracovali na stroji, který postavili oproti původní stíhačce o dvacet procet menší, pět tisíc hodin a materiálu spotřebovali za více než milion korun.