Do Ostravy přijíždějí hokejoví fanoušci i tanky

Ostrava – Do Ostravy přijíždějí hokejoví fanoušci, reprezentatnti se svými týmy, ale také tanky a veteráni na zítřejší oslavy osvobození Ostravy. Přípravy na hokejový šampionát, který začne v pátek odpoledne, probíhají na několika frontách. Hlídky mladých dobrovolníků se chystají, že budou pomáhat zahraničním návštěvníkům orientovat se ve městě. V hale se zabydleli nejen komisaři mezinárodní federace, ale také lékaři. Pilno mají hotely, zvláště ten v Kravařích, kde budou bydlet Rusové.

Město Ostrava vynaložilo na hokejové mistrovství světa 70 milionů korun, krajský úřad 40 milionů. Poslední přípravy probíhají především v ČEZ aréně, kterou dnes znovu několik hodin prohlíželi komisaři mezinárodní hokejové federace. Vyjádřili spokojenost.

Hokejisté mají v Ostravě ošetřovnu přímo u ledu

Přímo na stadionu, dvacet metrů od střídaček, je připravená ošetřovna i s rentgenem a zubařským křeslem. „Tady budou probíhat rychlá ošetření. Stomatochirurgické křeslo bylo požadováno kvůli časté potřebě odstraňovat zlomené zuby,“ vysvětloval šéf lékařského zajištění šampionátu Jiří Demel. Pro těžší případy bude přistavená sanitka fakultní nemocnice. Během mistrovství bude v hale sloužit pět lékařů včetně zubaře.

Zítra v hale proběhne modelové testovací utkání, které má mimo jiné ověřit, jak funguje multifunkční obrazová kostka a zvuková technika. Fan zóna u arény se otevře 1. května o půl čtvrté, patnáct minuté poté, co začne první utkání. „Kdokoliv tam může sledovat hokej v přímých přenosech na největší LED obrazovce na severní Moravě, která má sto metrů čtverečních,“ uvedla mluvčí radnice Andrea Vojkovská. Otevřeno bude denně do 23 hodin.

Dobrovolníci budou chodit po městě a radit cizincům

Po městě budou chodit studenti v bílých tričkách s maskoty šampionátu – králíky Bobem a Bobkem. „Jde o jazykově vybavené dobrovolníky, kteří budou pomáhat zahraničním hostům orientovat se ve městě,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Ivan Strachoň. Dobrovolníci se budou pohybovat také v centru města, na nádražích, u hotelů. Další pomocí bude bezplatná informační linka na čísle 800 200 220, která bude po dobu turnaje fungovat vždy od 10 do 22 hodin. Město má připravené k rozdávání různé mapy a brožury s užitečnými informacemi. Nechalo vytisknout také stručný slovník, který obsahuje pozdravy v jazycích všech reprezentačních týmů.

Město Ostrava si nechalo na šampionát udělat speciální video:

Problémem může být během mistrovství doprava. Policisté doporučují využívat hlavně hromadé prostředky, kterých bude jezdit více. „Spoje budou posíleny hlavně po skončení zápasů,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht. Komplikací je hlavně pro motoristy částečně neprůjezdná Nádražní ulice, která vede z hlavního nádraží do centra. Její kompletní rekonstrukce začala právě minulý týden. Podle vedení města to bylo neodkladné. Tramvaje tam jezdí kyvadlově po jedné koleji.

Hadamczikův střežený hotel v Kravařích očekává Rusy

Fanoušci se musí připravit na mimořádná bezpečnostní opatření v hale. Všichni musí projít bezpečnostními rámy jako na letišti. Koho nepustí, bude muset do rentgenového tunelu, což znamená zdržení. Běžní návštěvníci neprojdou s notebookem, dalekohledem nebo deštníkem. „Máme ale přichystané úschovny, takže lidé o své věci nepřijdou,“ uvedl zástupce generálního sekretáře šampionátu v Ostravě Petr Handl. Policie i pořadatelé fanoušky vyzývají, aby chodili na stadion o hodinu dříve. Ostravu čekají policejní manévry, protože na jednotlivé zápasy budou dohlížet stovky policistů.

Zvláštní pozornost budí ruský reprezentační tým. K bydlení si vybral objekt v Kravařích ve Slezsku, který patří bývalému trenérovi české reprezentace Aloisi Hadamczikovi. Hlavním důvodem je bezpečnost. Sportovní komplex bude neprodyšně uzavřen, hlídat ho bude česká i ruská policie. Do arény bude tým jezdit autobusem v doprovodu policie. Do Mošnova by měli přiletět dnes večer. „Věřím, že je vše připraveno tak, aby nenastal žádný problém a Rusové byli spokojeni,“ řekl Hadamczik.