Děti holdují adrenalinové zábavě a riskují život

Jihlava - Některé děti v Jihlavě riskují život na kolejích. Hrají mezi sebou nebezpečnou hru, kterou zřejmě považují za adrenalinovou zábavu - kdo jako poslední uskočí z kolejiště před jedoucím vlakem. Kvůli tomu teď u železničních přechodů v Jihlavě častěji hlídkují policisté a do škol už vyrazily na besedy týmy preventistů. Snaží se dětem vysvětlit, jak obrovský hazard taková hra představuje.

Žáci z jihlavských základních škol tomu říkají „hra na posledního“. Hecují se mezi sebou, kdo uskočí před vlakem z kolejí jako poslední. Některé chlapce prý možná inspirovala videa sdílená na internetu. Minulý týden něco podobného zkoušeli na kolejích kousek od základní školy Havlíčkova v Jihlavě. Podle líčení jednoho z žáků si děti například lehly na koleje, a když se blížil vlak, rychle uskakovaly. Druhý žák upřesňuje, že „poslední“ odskočil třeba jen deset metrů před vlakem. 

Ředitel Základní školy Havlíčkova Radim Foit se o smrtelně nebezpečné zábavě svých žáků dozvěděl od Českých drah minulý týden. Poblíž školy je nechráněný železniční přejezd, a tam prý žáci přebíhají těsně před lokomotivou. Pátrání ve škole prý ale výsledek nepřineslo: „Nevíme, kdo konkrétně to dělá. Dělají to asi kvůli adrenalinu, jako adrenalinový sport,“ uvedl ředitel Radim Foit.

Loni na železnici po střetu s vlakem zemřelo 253 lidí

Takové hrátky na kolejích jsou ale velmi nebezpečné a riziko smrti je obrovské. Střet s vlakem člověk prakticky nemá šanci přežít. 

Úmrtí na železnici - rok 2014

  • Střet vlaku a člověka - 332 případů
  • Z toho usmrcení - 253 případů
  • Z toho lidé do 25 let - 33 případů

Zdroj: statistiky ČD a SŽDC

Policisté a strážníci v Jihlavě teď před i po vyučování hlídkují u kolejí. A Základní škola Havlíčkova, která je v Jihlavě nejblíž železnici, organizuje preventivní akce. Poté, co se ředitel od strojvůdce o těchto „hrátkách“ žáků dozvěděl, žáky znovu poučil. Výstrahu také dali na internetovou stránku školy a upozornění napsali rodičům i do žákovských knížek.

Žáci ze šesté třídy této školy Michal Matoušek a Patrik Barták připustili, že o tom, jaké nebezpečí na železničních přejezdech hrozí, nevěděli. Současně si museli přiznat i to, že stačí vteřina a z údajné adrenalinové zábavy je tragická nehoda končící smrtí. Na novou „hru“ žáků zareagoval i Kraj Vysočina a do školy mimořádně přivezl preventivní film o železničních neštěstích To nedáš! 

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl (ČSSD) připustil, že promítání takového filmu žákům je léčba šokem, ale věc prý předem konzultoval s pedagogy, jestli je projekce drastických záběrů vůbec ve škole vhodná a možná. Besedy se Libor Joukl osobně účastní a obrovské riziko hazardování na železničních přejezdech se snaží žákům sám vysvětlit.

Podle Libora Joukla dávají žáci na koleje také různé předměty, na vlaky hází šrouby, matice a kameny. Někdy je dokonce házejí z mostů na jedoucí vlak.

Drsné filmové záběry s následnou besedou o zbytečném riskování na děti evidentně působí. Žáci ZŠ Havlíčkova Jakub Diviš a Ivo Fukács například po zhlédnutí filmu uvedli, že se skoro bojí koleje i normálně přecházet. Současně doufají, že jejich spolužáci už na přejezdu hazardovat nebudou. Ředitel ZŠ Havlíčkova Radim Foit dodal, že čím drastičtější obrázky, které žákům pustí, budou, tím účinnější taková prevence bude. „Budou si to pamatovat - je to šokující, ale účinné,“ řekl Radim Foit. Podobné preventivní akce budou Kraj Vysočina i České dráhy opakovat.

Někteří školáci v Jihlavě hazardují se životem (zdroj: ČT24)