Rodiče zabitého chlapce ze Žďáru jsou proti zastavení stíhání

Žďár nad Sázavou – Rodiče šestnáctiletého Petra Vejvody nesouhlasí se zastavením stíhání ženy, která loni v říjnu pobodala na žďárské škole několik studentů, jeden přitom zemřel. Protože byla podle posudků nepříčetná, soud zastavil její stíhání. Rodiče oběti proti tomuto rozhodnutí podali stížnost. Napsala o tom Mladá fronta Dnes.

Podle otce zemřelého chlapce Kamila Vejvody byl čin ženy naplánovaný a promyšlený. „Nemáme žádného právníka, ale jako rodina jsme cítili, že by měl smrt našeho Petra ještě někdo prověřit,“ řekl deníku. „Syna nám už nikdo nevrátí, ale chceme, aby se něco takového nemohlo opakovat. Aby se ta osoba už nikdy nemohla vrátit mezi normální lidi,“ dodal.

O stížnosti bude rozhodovat Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, její převzetí potvrdila státní zástupkyně Jarmila Večeřová. Do verdiktu olomouckých žalobců zůstane žena v psychiatrické nemocnici v Brně-Černovicích. V případě soudního projednávání by jí hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Šestadvacetiletá žena z Ostravska ve žďárské střední škole 14. října loňského roku pobodala několik studentů. Následkem toho zemřel Petr Vejvoda, dvě studentky byly zraněny, další utrpěla psychický šok a pobodán byl i zasahující policista. Před tímto útokem ve Žďáru byla žena v únoru téhož roku propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu. Už v roce 2012 totiž zaútočila na žáky v Havířově.

Student Petr Vejvoda i policejní vyjednávač Petr Gruber, který při žďárském útoku zasahoval, dostali v polovině dubna cenu za nejlepší záchranářský čin v roce 2014. Vejvodovi byla udělena in memoriam. Zlatý záchranářský kříž oceněným na Pražském hradě předal prezident Miloš Zeman. Za Petra Vejvodu ocenění převzali rodiče.