Bývalý místostarosta Mariánských Lázní u soudu korupci odmítl

Cheb - Okresní soud v Chebu dnes začal rozplétat údajnou korupční kauzu bývalého místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého. Ten podle žaloby slíbil úplatek za ovlivnění novinového článku v Mladé frontě Dnes. Horký ale obvinění odmítá.

Soud se dnes začal zabývat případem údajné korupce z října 2014. Petra Horkého zatkli policisté, když jel na schůzku s Janou Mrencovou - majitelkou reklamní agentury. U sebe měl přes dvacet tisíc korun. Podle státního zástupce Václava Opla jsou Petr Horký a Jana Mrencová obviněni z trestného činu podplácení a přijetí úplatku. „Týkalo se to jednání, které mělo mít vztah ke komunálním volbám, kdy se měl údajně chystat nějaký článek v Mladé frontě Dnes, který by diskvalifikoval pana RNDr. Horkého. A paní Mrencová mu měla nabídnout, že za určitou částku vyřídí tu situaci s redaktorem MfD,“ konstatoval státní zástupce Václav Opl.

Podle výslechů provedených před zahájením soudu a dalších materiálů ve spisu, které citoval soudce, mělo jít o článek připravovaný pražskou redakcí Mladé fronty Dnes, který směřoval proti sociální demokracii. Podle Horkého byl ale telefonát s majitelkou agentury zmatený.

Petr Horký dnes uvedl, že se za Janou Mrencovou jel domluvit na spolupráci v oblasti PR. Byl prý dokonce přesvědčen, že podepíšou novou smlouvu: „Tak jak vždycky spolupráce s Producentským centrem Profil probíhala. Ještě před schůzkou, kde se všechno mělo domluvit, jsem byl zadržen Policií ČR,“ řekl Petr Horký.

Jenže policejní odposlechy zaznamenaly před schůzkou hovor, kde Mrencová nabídla Horkému, že za 25 000 korun může ovlivnit článek, který o Horkém údajně připravovala Mladá fronta Dnes.

V rozhovoru s Horkým Mrencová zmiňovala připravovaný materiál, který se měl týkat doby, kdy Horký krátce vedl hotel Berolina v Mariánských Lázních. Měl se týkat i lídrů ČSSD v Ostravě Lumíra Palyzy a v Brně Romana Onderky. Horký ale novinářům řekl, že netuší, co by na jeho působení v hotelu mohlo novináře zajímat.

Tehdejší místostarosta byl v té době obviněn z uplácení v případu, který se týkal jeho hlasování na valné hromadě vodohospodářské společnosti Chevak. Okresní státní zástupce Václav Opl dnes řekl, že po posouzení důkazů v kauze Chevak bylo stíhání Horkého zastaveno a dále v ní figuruje už jen jako svědek.

Petr Horký dnes u soudu řekl, že loni v říjnu, kdy se podle obžaloby podplácení dopustil, byl pod mediálním tlakem, a proto se schůzkou souhlasil. U sebe měl v době zatčení i peníze.

 Chronologii obou případů z loňského září a října shrnují tyto články:

Jak bývalý místostarosta Petr Horký dnes sdělil, Jana Mrencová mohla mít vliv na novináře, aby ho oslovil. Cílem podle něj bylo, aby v případném článku byl i jeho názor, protože do té chvíle - jak Petr Horký dnes uvedl - ho neoslovil nikdo a on o připravovaném článku ani nevěděl.

Redakce Mladé fronty Dnes podle šéfredaktora věc prověřovala a nezjistila, že by Jana Mrencová byla schopná obsah článku ovlivnit: „A rozhodně ne článku týkajícího se pana Horkého. To je pro nás nejdůležitější věc,“ uvedl šéfredaktor Mladé fronty Dnes Jaroslav Plesl. Doplnil, že ale nemůže vyloučit, že by Jana Mrencová Petru Horkému slibovala zařídit něco, co ve skutečnosti vůbec nezařizovala. Šéfredaktor Mladé fronty Dnes nyní ovšem připustil, že tlaky politiků i PR agentur jsou běžné.

Petr Horký tvrdí, že o úplatku nebyla řeč. Odposlechy pořízené policií byly podle obhájců Mrencové i Horkého pořízené kvůli jiné kauze, a tak by jako důkaz v případě údajného uplácení neměly zaznít. Jana Mrencová u soudu dnes nebyla. Její advokát Josef Pelech dnes novinářům sdělil jen to, že v případě její nepřítomnosti byly splněny zákonné podmínky. 

V přípravném řízení majitelka reklamní agentury podle soudce uvedla, že chtěla zajistit například inzercí, aby Horký dostal prostor pro vyjádření. Argumentovala prý tím, že by inzertní oddělení pak přimělo novináře obrátit se na Horkého. Tvrdila, že nežádala úplatek. Hlavní líčení u okresního soudu v Chebu by mělo pokračovat 10. 6. výslechem Jany Mrencové.

Horký byl do svého první zatčení ve věci Chevaku významnou postavou ČSSD v Karlovarském kraji. Pak ale odstoupil z funkce místostarosty i z kandidátky ČSSD do komunálních voleb. Soud v Karlových Varech řeší i další případ, kde figuruje, je jím údajné vyvádění peněz z karlovarského podniku bytového hospodářství.

Soud s bývalým místostarostou Mariánských Lázní (zdroj: ČT24)