Praha se kvůli Opencard obrátí na antimonopolní úřad

Praha – Hlavní město se kvůli projektu Opencard obrátí na antimonopolní úřad, dnes to schválila rada. Firmu eMoneyServices (EMS), která je vlastníkem práv k Opencard, podezírá se zneužití monopolního postavení na trhu. Firma ale pochybení odmítá a podnět k ÚOHS považuje za absurdní.

Podle primátorky Adriany Krnáčové se metropole snaží dosáhnout lepší vyjednávací pozice při řešení sporu. „Praha se musí bránit, protože má dominantního dodavatele, který v minulosti několikrát vyhrožoval, že s městem ukončí spolupráci, případně bude pokračovat za určitých podmínek,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle ní spatřuje hlavní město zneužití dominantního postavení zejména ve vynucování nepřiměřených cenových podmínek.

Aktuální posudek, který si nechal magistrát zpracovat, projekt označil za nevýhodný a zastaralý a nedoporučil jeho pokračování. Audit provedla společnost Nexia, podle něj zaplatilo hlavní město v posledních letech za Opencard přes 1,7 miliardy. S projektem Opencard jsou spojeny problematické smlouvy z minulosti – jeho budoucnost ale zůstává nejasná. Vedení města zatím neřeklo, kdy a zda by měl projekt skončit.   

Pražskou Opencard bude řešit antimonopolní úřad (zdroj: ČT24)

Společnost eMoneyServices však považuje dnešní rozhodnutí rady za absurdní a pochybení odmítá. Podle ní se město snaží odvést pozornost od skutečných problémů - jako příklad uvedla to, že systém Opencard nemá od začátku roku zajištěnou podporu a může kdykoli zkolabovat. „Jedna věc je podání podnětu a druhá potom samotné rozhodnutí úřadu. Počkáme, jak se k celé věci úřad postaví. Společnost eMoneyServices se domnívá, že zneužívat monopolní postavení lze řekněme na trhu nebo v daném oboru, ale nikoliv vůči jednomu konkrétnímu odběrateli,“ uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný.

EMS s městem vede několik soudních sporů kvůli nezaplaceným službám. Podle primátorky Krnáčové chce proto město s firmou spolupracovat co nejméně, alespoň do doby, než soudy skončí. Opencard by přitom zřejmě již neměla nahradit nová karta – nebo alespoň ne pouze karta. Cestující by měli dostat na výběr mezi různými způsoby, jak jízdné na MHD nakupovat, a jak se prokazovat revizorům – ať půjde o využití papírových dokladů, bezkontaktních platebních karet nebo chytrých mobilních telefonů.