Opavští radní mění vedení městských firem. Podle opozice bezdůvodně

Opava - Opozice v Opavě kritizuje vedení města v čele s primátorem Martinem Vítečkem z ANO kvůli odvolání čtyř ředitelů významných městských firem. Tvrdí, že radní odstavili úspěšné manažery a nejsou schopni to důvěryhodně zdůvodnit. Týká se to především ředitele dopravního podniku a šéfa městských lesů. Radní tvrdí, že manažeři ztratili jejich důvěru.

Zatímco v případě ředitele divadla Jindřicha Paskera a šéfa technických služeb Aleše Žižlavského došlo k dohodě o odchodu z vedoucích pozic, ředitel dopravního podniku Radek Filipczyk ani šéf lesů René Binar předem netušili, že mají skončit. Nikdo jim nic nevytýkal. Obě společnosti podle opozice vykazují velmi kvalitní hospodaření.

Podle rady je důvodem odvolání krize důvěry

Radek Filipczyk se stal ředitelem dopravního podniku před dvěma roky na základě tříkolového výběrového řízení. Firma je podle kontrol v dobrém stavu. „Důvodem našeho rozhodnutí je především ztráta důvěry,“ uvedl dnes primátor Opavy Martin Víteček z ANO. Podle Filipczyka, který se o odvolání dozvěděl od novináře, je to zástupný problém. „Věřím, že za mne mluví práce. Za mého vedení se firma dostala z obrovských problémů. Pravým důvodem bude asi to, že radní chtějí na této pozici jinou osobu,“ míní Filipczyk. Podobné je to v případě lesů, které pod vedením Binara snižily náklady a zvýšily zisky. „Důvodem je krize důvěry. Vadí nám, že pan ředitel nepředložil plán na zlepšení hospodaření, který by nepočítal s dotacemi města,“ řekl primátor.

Opozice: Koalice prezentuje jen zástupné důvody

Podle opoziční zastupitelky Pavly Brady ze strany Zelená pro Opavu ale radní jen zastírají skutečné důvody odvolání. „Důvodem je podle nás osoba René Binara, který je skutečným odborníkem a nenechá se opít rohlíkem,“ prohlásila.

Radní podle ní postupovali velmi nezvykle. „Ředitele odvolali na základě ústně přednesených informací. V programu jednání změny v městských firmách vůbec nebyly uvedeny a radní k tomu neměli žádné podklady. René Binar byl odvolaný dokonce dříve, než tam skončila kontrola,“ uvedla Brady. Primátor tvrdí něco jiného. „Personální kroky jsou výsledkem čtyřměsíční práce, kdy organizace procházely podrobnou kontrolou,“ řekl ČTK.

Primátor: Chceme mít na řízení podniku větší vliv

Kritice se brání také tvrzením, že nikdo ze zastupitelů se ho na důvody rozhodnutí o výměně ředitelů ve skutečnosti neptal. Když ale opozice speciálně kvůli tomu iniciovala mimořádné zastupitelstvo, na kterém chtěla slyšet vysvětlení, koalice jeho konání znemožnila neschválením programu. „Koalice dala jasně najevo, že nebude nic zdůvodňovat, ale prostě vládnout,“ tvrdí Brady. U dopravního podniku radní prosadili v zastupitelstvu změnu stanov tak, že o personálních změnách ve společnosti už bude rozhodovat rada, nikoliv zastupitelstvo jako doposud. „Chceme mít větší vliv na jeho řízení,“ potvrdil primátor.

Na post ředitele Slezského divadla Opava město už vypsalo výběrové řízení. Současný ředitel Jindřich Pasker se podle radních může se svou koncepcí také přihlásit. Výběrové řízení magistrát vypsal rovněž na místo ředitele technických služeb. Radní zdůvodnili nespokojenost se současným ředitelem Alešem Žižlavským manažerským vyčerpáním. Žižlavský i Pasker mají organizace řídit až do ukončení konkurzu.