Farma dostala od státu miliony, krávy jsou hladové a žerou plíseň

Zaměstnanci farmy v Ličně na Rychnovsku upozorňují na špatné zacházení se zvířaty. Statek patří pražské společnosti Europork, která je v exekuci. Podle ošetřovatelů je skot krmený málo a navíc zkaženým krmivem. Kravín je kvůli dluhům také odpojený od elektřiny a několik dní se neuklízel.

Na farmě Europorku v Ličně žije na tři sta jalovic a telat. Zvířata jsou ale nemocná a mají málo krmiva, které je navíc plesnivé. Sláma se například sklízela z polí až letos. „Deficit živin u dobytka došel tak daleko, že i telátka čekají, až začne jedno močit, a pak to od sebe pijou. To samé dělají jalovice a krávy, protože mají deficit minerálních látek. Navíc dobytek není udržovaný na parazity, je zasvrabený a zavšivený,“ upozornila ošetřovatelka Helena Vrbická.

Loni a letos přitom dostal Europork od státu 12 milionů korun na dotacích. Ošetřovatelé na farmě se proto ptají, kde peníze skončily. Kvůli dluhům totiž nejde v kravíně ani elektřina. Devět dnů tak šlapaly jalovice v hnoji, který se neuklízel. Pomoci má alespoň 50 let stará elektrocentrála na benzín, udržovaná s vypětím sil.

Veterináři slíbili kontrolu

Jednatelem Europorku je Pavel Strnad z Rakovníka, firmu vlastní dcera. Telefon nezvedali a na žádost o vyjádření nereagovali. Zástupce vedení farmy ale pochybení odmítá: „Krmení určitě špatné není, děláme rozbory. Sláma si myslím, že také není špatná, určitě ne.“ O problémech na farmě ví i vedení obce. „Už několik týdnů z toho nespím, ale bohužel s tím nemohu vůbec nic dělat,“ řekl ČT starosta Tomáš Vilímek (nestr.). Firma i statek v Ličně jsou kvůli dluhům v exekuci.

Krávy na farmě v Ličně trápí hlad a nemoci (zdroj: ČT24)