Komunisté už nebudou znojemskou koalici podporovat jen potichu

Znojmo – Znojmo má novou koalici. Nově jsou její součástí vedle ČSSD a hnutí ANO také komunisté, kteří předtím plnili jen funkci tiché podpory. Kvůli novému spojenectví ve vedení města se na zastupitelstvu vzdala postu současná místostarostka za ANO Olga Štefaniková. Ve funkci ji nahradil Ludvík Hekrle z KSČM. Nová koalice má v jedenatřicetičlenném zastupitelstvu většinu 17 hlasů.

Nová koaliční smlouva, nový místostarosta i změny v radě města. Komunální politika ve Znojmě prochází půl roku od komunálních voleb první velkou proměnou. Sociální demokraté iniciovali vznik nové koaliční smlouvy, kterou ke spolupráci oficiálně přizvali i komunistickou stranu. Dosud přitom koaliční pakt vázal ČSSD s ANO a Janem Kárníkem, který byl zvolen na komunistické kandidátce, ale jako nestraník. Tato koalice měla těsnou většinu 16 hlasů.

Starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) se na koalici s KSČM dohodl podle svých slov kvůli větší stabilitě koalice. Komunističtí zastupitelé už nyní politiku koalice tiše podporovali a někdy hlasovali pro koaliční návrhy.

Znojmo má novou koalici (zdroj: ČT24)

Nová spolupráce s komunisty ale názorově rozštěpila jinou koaliční stranu – hnutí ANO. „Do politiky jsem nevstupovala proto, abych se aktivně podílela na spolupráci s komunisty, jejichž hodnoty a ideologii nesdílím,“ řekla Olga Štefaniková (ANO), které se dnes kvůli tomu vzdala postu místostarostky. Podobně to vidí další zastupitel Robert Juránek (nestr. za ANO). Oba tak zůstanou řadovými zastupiteli a chtějí hlasovat nikoliv podle koaliční dohody, ale podle svého svědomí. Už při tvorbě první koalice složil mandát zastupitele za ANO Daniel Hudeček kvůli přítomnosti Kárníka zvoleného za KSČM, byť nestraníka.

V nově uzavřené koalici zůstávají jako členové David Štolpa a místostarosta Jan Blaha, oba z hnutí ANO. K nim by měli přibýt tři komunisté, kteří v tomto i předchozím volebním období zpravidla z opozičních hlavic hlasovali s koalicí. Ta by tak nyní měla mít 17 hlasů, o jeden hlas více než dosud. Komunisté se vrací do koalice po devíti letech.

S komunisty si mohou říct ANO

Pokud by se měli politici z hnutí ANO držet stranické linie, není koalice s komunisty žádný problém. Už bezprostředně po říjnových komunálních volbách prohlásil šéf hnutí Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo, že při vytváření povolebních koalic ve městech jeho hnutí nezáleží na tom, zda jde například o komunisty, ale „jestli to jsou slušní lidé“.

Omezení spolupráce s KSČM mají nastavené sociální demokraté, ale jen na vládní úrovni. Tzv. bohumínské usnesení z roku 1995 zapovídá ČSSD vstupovat do vlády s několika stranami, mezi nimiž figurují i komunisté. Na komunální politiku se ale bohumínské usnesení nevztahuje.