Manželka falešně obvinila muže ze zneužívání. Soudní znalkyně jí uvěřily

Brno – Vypadalo to jako zneužívání ženy a dětí jejich otcem. Po roce a půl vyšetřování se ale případ z Brněnska obrátil naruby: podle policie se otec žádného z trestných činů nedopustil. Naopak zřejmě chybovaly znalkyně a psycholožka neziskové organizace Spondea, které uvěřily vyprávění zdánlivě týrané manželky, aniž by její slova ověřily. I když je otec podle policie bezúhonný, o rodinu podle svých slov už stejně přišel: děti smí vídat jen hodinu měsíčně a za dohledu psychologa.

Sexuální zneužívání vlastních dětí v latexových kostýmech, ponižování a znásilnění manželky. Jen krátký výčet obvinění, která se na podzim 2013 sesypala na hlavu pana P. Ten si s ohledem na rodinu nepřál zveřejnit své jméno. „Manželka ze dne na den odešla i s dětmi z domu. Až postupně jsem se dozvídal, z čeho mě začala obviňovat,“ vypráví muž. Netrvalo ani měsíc a ozvalo se Okresní státní zastupitelství Brno-venkov, které zahájilo vyšetřování. Muž byl podezřelý ze zneužívání i znásilnění.

Ještě než začal kolotoč výslechů, posudků a vyšetření, přišel pan P. o možnost svého syna a dceru vídat. Jejich zájmy měla z rozhodnutí úřadu nově zastupovat opatrovnice. První posudky dopadly pro otce špatně. Jak ale vyšetřování pokračovalo, dostávala obvinění jeho manželky trhliny. „Musel jsem absolvovat i velmi nepříjemné sexuologické vyšetření, které nakonec prokázalo, že jsem nevinný a žádný trestný čin se nestal,“ dodal muž. A potvrdila to i policie, která došla letos v lednu ke stejnému závěru.

Znalkyně „naletěly“

Zásadní roli v celém případu sehrála organizace Spondea. Právě její psycholožka podle policie až později připustila, že „svoje zprávy vypracovávala na základě toho, co jí k manželovi žena sdělila, a skutečnosti, které její tvrzení nepotvrzovaly, do svých zpráv tendenčně neuváděla, protože, jak uvedla, byl zájem na pana P. něco najít.“ Tak alespoň situaci později rozklíčovala policie a popsala ji v dokumentu, který potvrzuje ukončení trestního věci vůči panu P.

Pan P. vypráví o křivém obvinění ze zneužití své ženy a dětí (zdroj: ČT24)

Nejen zprávy psycholožky ze Spondei, ale i další posudky málem stály pana P. pověst i svobodu. V první fázi vyšetřování vypracovaly posudek hned dvě soudní znalkyně. I jejich posudky policisté označili za nepravdivé. „Obě znalkyně připustily, že nebyly při své práci dostatečně obezřetné a závěry posudků vypracovaly na základě toho, co jim k věci sdělila manželka, které bez dalšího uvěřily. (…) Připustily, že pokud informace sdělené jim ženou nebyly pravdivé, tak i jejich závěry jsou vadné a ženě zřejmě naletěly,“ stojí dále ve zprávě.

Že by otec své potomky zneužíval, nepotvrdily ani výslechy obou dětí. Později naopak policie zadala vypracování posudku na samotnou matku, která údajné zneužívání nahlásila. Psychologové u ženy zjistili tzv. histriónskou poruchu osobnosti, která se projevuje tendencí k dramatizování, manipulativnímu chování, důležitou roli hraje lež, simulování a intrikování.

Čistý štít? Křivdu podle otce nenapraví

Od konce ledna tak má pan P. oficiálně čistý štít. Původní vztah s dětmi mu to ale prý nevrátí. „Téměř půl roku jsem se s nimi nemohl vídat vůbec, teď je můžu vídat pouze v omezené formě za dohledu dětského psychologa. Vztah s dětmi už se asi nikdy nenarovná,“ svěřil se otec, který syna a dceru vídá jen jednou za měsíc.

A případ bude mít možná i soudní dohru. Advokát pana P. už na jeho manželku podal trestní oznámení pro křivé obvinění. Ta se k celé záležitosti odmítla vyjádřit. „Hodláme podat i trestní oznámení pro podání nepravdivého znaleckého posudku ze strany původních soudních znalců, kteří bez dalšího ověřování uvěřili manželce poškozeného. A v neposlední řadě bude podáno i trestní oznámení na pracovnici organizace Spondea, která stála u zrodu celé aféry a poskytla nepravdivé informace odboru sociálně právní ochrany dětí a státnímu zastupitelství,“ říká advokát pana P. Martin Klimo.