Policie je připravena, hokejový šampionát může začít

Praha - V pražské O2 areně se dnes konalo poslední cvičení policie, hasičů a pořadatelů před hokejovým šampionátem, který začíná příští týden. Zhruba 150 policistů cvičilo zásah proti problémovým fanouškům uvnitř arény i v prostorách před halou. Hasiči zase zkoušeli likvidaci nebezpečných látek na stadionu. Podle ředitele pražské policie Luďka Procházky je policie na mistrovství světa připravena.

Policie je prý na hokejový šampionát připravena (zdroj: ČT24)

V hokejové aréně cvičilo asi 100 policistů z pražské pořádkové jednotky a několik dalších desítek policistů z útvarů s celorepublikovou působností. Průběhu cvičení pomohlo i to, že se nedávno v Praze konalo evropské mistrovství v atletice, před kterým museli policisté také na mimořádné situace trénovat.

Při cvičení pomáhalo zhruba 100 figurantů ze střední zdravotnické školy, kteří mimo jiné hráli nebezpečné fanoušky. „Jsem přesvědčen, že cvičení splnilo svůj účel,“ řekl k dnešní akci náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, který je velitelem bezpečnostních opatření při hokejovém mistrovství.

Celkové výsledky cvičení policie představí na úterní tiskové konferenci, kde chtějí policisté novináře seznámit i s podobným cvičením, které se konalo v druhém dějišti šampionátu Ostravě. Zároveň plánují zhodnocení příprav zajištění bezpečnosti během hokejového mistrovství.

Speciální operační středisko je přímo v hale

Šéf pražských hasičů Roman Hlinovský řekl, že hasiči si vyzkoušeli postupy uvnitř haly, které jsou při zásahu specifické. Zároveň testovali komunikaci s pořadateli a policií. „To je pro nás nejdůležitější,“ podotkl. Šéf organizačního výboru šampionátu Petr Bříza v této souvislosti uvedl, že v hale je připraveno speciální operační středisko, které bude shromažďovat veškeré informace z ulic i vnitřku arény.

Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan doplnil, že policisté nacvičovali zásah při situaci, kdy například skupinka „notně podroušených“ fanoušků narušovala veřejný pořádek v hledišti, nebo když na tribuně začal jeden z diváků ohrožovat ostatní zbraní. „Nutno zmínit, že obě policejní 'modelovky' jsou téměř nereálné. Pokud by se totiž do haly snažil dostat fanoušek znatelně pod vlivem alkoholu nebo s čímkoliv, co by se dalo vnímat jako zbraň, nebyl by do O2 areny vůbec vpuštěn,“ upozornil Hulan.

Policie již dříve uvedla, že kvůli hokejovému mistrovství budou v činnosti prakticky všechny její složky. Dominovat budou hlavně pořádkoví a dopravní policisté. Na fanoušky bude každý den dohlížet několik set policistů, kteří se zaměří na veřejný pořádek. Na situaci uvnitř stadionů budou dohlížet pořadatelé.