Návod na přežití malých kin? Digitalizace

Praha – Až do osmého května se mohou menší venkovská kina hlásit u Státního fondu kinematografie o dotace na svou digitalizaci. Fond už za tímto účelem vyplatil přes 108 milionů korun. „Tento rok je v krátkodobé koncepci na podporu digitalizace šest milionů,“ uvedl předseda Rady Státního fondu kinematografie Petr Vítek.

Kina na malých městech jsou často jejich kulturním centrem (zdroj: ČT24)

„V podstatě už neexistují filmy, které by se daly promítat na starých promítačkách,“ popisuje situaci venkovských kin Jindřich Skočdopole (Nezávislí pro Polnou), starosta Polné u Jihlavy, kde jedno takové kino s doslova archivními promítačkami také mají. Jeho sál, který při premiérách zaplnilo přes 240 lidí, dnes zeje prázdnotou.

A protože je v pětitisícové Polné kino kulturním centrem, rozhodlo se město pro digitalizaci. „Všechny stroje, které jsou už historické, se zruší,“ plánuje starosta. Místní radnice využila i pobídky Státního fondu kinematografie, který se bude na zhruba 2,5milionové digitalizaci podílet 500 tisíci.

Žádost na podporu digitalizace kin

A že se digitalizace malého kina vyplatí, už vědí například i ve Velkém Měziříčí, kde biograf před modernizací prodělal přes 100 tisíc korun ročně, protože místní raději jezdili do multiplexů v Jihlavě a Brně. „Před digitalizací jsme měli návštěvnost tak deset patnáct diváků, nicméně po digitalizaci se návštěvnost výrazně zvýšila,“ říká starosta města Radovan Necid (To pravé Meziříčí).

V současné době je v Česku zdigitalizováno 240 kin, což představuje zhruba polovinu všech biografů v zemi. Z toho je 30 multiplexů, deset letních kin a dvě stě klasických biografů.