Bezejmenný pilot Rudé armády má po 70 letech jméno

Hlučín – Pilot sovětské Rudé armády bude mít po 70 letech vojenský pohřeb. Ostatky Vasilije Alexejeviče Staška, který byl sestřelen 27. dubna 1945 v Klimkovicích u Ostravy, objevili spolu se zbytky stíhačky loni v září pátrači ze suchdolského leteckého muzea. Protože bezprostředně po jeho smrti se ztratila jeho identifikační známka, byl pohřben na vojenském hřbitově v Hlučíně beze jména. Díky objevu letadla a pátrání v archivech je konečně jasné, o koho jde. Na pohřeb přijede i jeho neteř.

Stíhací letoun Lavočkin La-7, ve kterém na samém konci války zemřel dvaadvacetiletý Ukrajinec Vasilij Alexejevič Staško, byl do loňského září zahrabaný v místě dopadu na okraji Klimkovic. „Vytáhli jsme postupně hvězdicový motor, torza dvou palubních kanonů, pouzdro na mapy, čepici, botu i s patní kostí a další ostatky včetně kusu lebeční kosti pilota,“ uvedl Petr Bartošík z suchdolského leteckého muzea.

Jméno se podařilo vypátrat díky číslu motoru stíhačky 

Pro vypátrání jména byl důležitý nalezený motor stíhačky. „Na jednom z pístů motoru se podařilo přečíst výrobní číslo. V archivech se pak dohledalo, že stíhačku pilotoval gardový poručík Staško,“ uvedl vedoucí suchdolského leteckého muzea Petr Bartošík.

Dosud byl Staško pochován na vojenském hřbitově v Hlučíně jako neznámý poručík letectva. Nedaleko místa jeho smrti v Klimkovicích je také památník třiadvaceti vojákům Rudé armády, kteří tam tehdy padli. Staškovo jméno dosud chybělo. Nyní vyšlo najevo, že mladík pocházel z malé ukrajinské obce Terny několik desítek kilometrů od Kyjeva. Na slavnostní pohřeb přijede i jeho neteř, kterou kontaktoval klimkovický místostarosta.

Rodinu padlého bude zastupovat pilotova neteř

„Vydal jsem se do Terny a potkal se s dvaasedmdesátiletou neteří našeho pilota. Bylo to velmi vřelé setkání,“ líčil Jakub Unucka. Žena si podrobně nastudovala historii Klimkovic, Hlučína i České republiky, aby věděla, kde její strýc padl. Měla i jeho fotku. „Byl to takový ušatý kluk, spíše ještě dítě,“ uvedl Unucka.

Smrt Vasilije Staška si v době oslav konce 2. světové války připomenou také lidé v Klimkovicích. Vedení úřadu udělí Staškovi čestné občanství a nechalo mu postavit v místě jeho smrti pomník. Na jeho odhalení bude i Karel Monsport, který na vlastní oči viděl, jak se Staškovo letadlo zřítilo poté, co ho zasáhla protiletecká palba. „Sledoval jsem stíhačky na nebi. Jedna najednou zmizela. Chvíli bylo ticho, potom se ozvalo zapraskání,“ uvedl Monsport. Fragmenty letadla s osobními věcmi pilota budou vystaveny v klimkovickém zámku.

Pilot, který padl v Klimkovicích, bude mít pohřeb po 70 letech (zdroj: ČT24)

Pohřeb bude s vojenskými poctami

Pohřeb bude mít Staško v neděli v 11 hodin dopoledne v Hlučíně. Ostatky doprovodí mimo jiné čestná vojenská jednotka v historických uniformách, kterou postaví Československá obec legionářská. Bude hrát vojenská hudba. Žena v ukrajinském kroji ponese za rakví pilotova vojenská vyznamenání. Na tamním vojenském hřbitově je pohřbeno 3360 vojáků Rudé armády.