Muž vykradl tolik domů, že je ani nedokáže spočítat

Pardubická policie dopadla muže, který má podle vyšetřovatelů na svědomí rekordní počet vykradených bytů a domů. Policie mluví o více než 50 případech. Muž si údajně na celkový počet krádeží ani nedokáže vzpomenout, protože jich bylo příliš mnoho. Do domů a bytů se dostával většinou v noci otevřenými nebo nezajištěnými okny. Celková škoda činí bezmála 1,5 milionu korun.

Muž, který žil v Hradci Králové, kradl nejen v Pardubickém kraji, ale i na Královéhradecku a jižní Moravě. Série jeho krádeží, kterou kriminalisté zdokumentovali, začíná v roce 2014 a skončila až toto úterý, kdy ho policie zadržela. 

Jak prý obviněný muž kriminalistům řekl, má na svědomí takový počet vloupání, že ani on sám nedokáže spočítat, kolik domů a bytů vlastně „navštívil“. K počtu krádeží, který policisté evidují, muž prý dodal, že jich mohlo být ještě minimálně o deset víc. Celková škoda se vyšplhala na 1 440 000 Kč.

Scénář krádeží byl vždy stejný. Podle kriminalisty Miloslava Karabce si muž vybíral ke krádežím místa, kde už se v minulosti pohyboval a kde to trochu znal. V noci, když majitelé domu či bytu spali s otevřeným oknem (tzv. větračkou), s pomocí nářadí okno odjistil a vlezl dovnitř. V zimě používal k vloupání vrtačku. Předtím, než muž do domu vlezl, zouval si boty, aby nikoho neprobudil. Odnášel si peníze, šperky a drobnou elektroniku. Konkrétně například tablety, fotoaparáty nebo notebooky. Pokud šel někdo z obyvatel domu náhodou třeba na WC, zloděj potichu odešel do vedlejší místnosti a po chvíli pokračoval v prohledávání bytu.

Pokud na zloděje někdo v noci narazil třeba na ulici u domu, slušně prý pozdravil a odešel. Nikdy se nechoval agresivně. Jak policie konstatovala, majitelé domů na krádeže peněženek a dalších hodnotných věcí mnohdy přišli až druhý den odpoledne. Zloděj si domy prý nevybíral podle vzhledu, typu auta před domem nebo podlo toho, jak vypadají obyvatelé. Podle kriminalistů bylo jediným impulsem k vloupání to, jestli je na noc v přízemí otevřené okno.

Kriminalista Miroslav Karabec doplnil, že přestože si muž dával velký pozor, aby zbytečně nezanechával stopy, úplně se mu to nepodařilo. Policie navíc použila i kamerový systém, který byl v některých oblastech instalován. Podle vedoucího Územního odporu Policie ČR Pardubice Marcela Daníčka policie ve vytipovaných lokalitách na zloděje posléze už čekala a snažila se ho přistihnout přímo při činu.

Prevence před tímto typem krádeží

Policie v souvislosti s tímto „rekordmanem“ připomněla základní prevenci – pokud jde někdo spát, okna v přízemí je třeba zavřít. Zejména tehdy, pokud lidé spí o patro výš. Zloději totiž často spoléhají na to, že kabelky, peněženky a další cennosti zůstávají dole na chodbách a ložnice jsou o patro výš.

Muže poslal soud do vazby. Pokud by byl soudem uznán vinným, hrozí mu až osmileté vězení. Za krádeže už byl přitom odsouzen před pěti lety, pak byl ale podmínečně propuštěn.

Rekordní počet vloupání do domů a bytů (zdroj: ČT24)