V Žatci rezignovali tři radní kvůli sporům o personálie

Žatec – V Žatci dnes rezignovali tři členové rady z ČSSD a KSČM. Jako důvody uvedli neshody ohledně personálního obsazení ve výborech města a dozorčí rady a představenstva společnosti Žatecká teplárenská. Nové radní bude volit květnové zasedání zastupitelstva. Informovala o tom starostka města Zdeňka Hamousová, která vystupuje za Volbu pro město a je zároveň senátorkou v klubu ANO.

„Během dnešního jednání rady podali dva její členové rezignaci a doručili i rezignaci třetího člena, který byl z jednání omluven. Rezignaci Jany Novákové a Miroslava Jana Šramoty jsme vzali na vědomí, na platnost rezignace Karla Krčmárika v tomto čase není jednoznačný právní názor,“ řekla Hamousová. Nováková (ČSSD) a Krčmárik (KSČM) za důvod označili neochotu ostatních členů rady se rozumně domluvit na personálních otázkách obsazení funkcí členů dozorčí rady a představenstva společnosti Žatecké teplárenské a v kontrolním a finančním výboru zastupitelstva města.

Staronová starostka Žatce Zdeňka Hamousová
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

„Předpokládali jsme, že se s námi v radě bude jednat jako s rovnocennými partnery. Zatímco pravicoví radní podle materiálů k dnešnímu jednání chtěli posty ve zmíněných orgánech většinově obsadit svými kandidáty, naše návrhy z předchozích jednání neakceptovali a do materiálů je ani neuvedli. S takovým jednáním nemůžeme souhlasit,“ rozhořčil se Krčmárik. 

„O neshodách a konfliktech tito radní už mluvili v médiích. Z hlasování a nahrávek z jednání je však zřejmé, že žádné zásadní konflikty neprobíhaly, naopak, hlasování bylo poměrně jednotné. Navíc rezignaci podali ještě předtím, než k projednání uvedených bodů vůbec došlo. Nehledě na to, že o personálním obsazení výborů ze zákona rozhoduje zastupitelstvo města. Můžeme se jen domnívat, že impulzem pro rezignaci některých členů rady byla avizovaná změna člena dozorčí rady Žatecké teplárenské v souvislosti s jeho střetem zájmů,“ konstatovala starostka.

Žatecký starosta Aleš Jelínek
Zdroj: ČT24

Rada v čele s Hamousovou vedla Žatec od začátku února po lednovém odvolání starosty Aleše Jelínka, který vyjednal koalici Svobodných, ČSSD a KSČM. Ta vzbuzovala hned od počátku u některých občanů Žatce velký odpor. Několik set se jich sešlo na demonstraci 17. listopadu. Přes 1500 obyvatel dvacetitisícového města podepsalo petici vyzývající Jelínka k odstoupení. Vyčítali mu především nesplnění slibu, že nebude spolupracovat s komunisty. Strana svobodných občanů ho také kvůli tomu vyloučila ze svých řad.