Tablety v sanitkách zrychlí předávání informací

Pardubický kraj - Záchranáři na Pardubicku testují speciální počítačové tablety, které mají usnadnit komunikaci a urychlit předávání informací. Doteď museli lékaři ručně vypisovat dokumenty, které byly často nečitelné. Díky tabletům budou mít nemocnice o pacientovi přesné údaje ještě předtím, než ho sanitka přiveze.

Modelový příklad - záchranáři vyjíždějí za pacientem s cévní mozkovou příhodou a přímo na místě seniora stabilizují. Mezitím zjišťují v databázi, jaké užívá léky a taky to, jestli měl v minulosti podobné potíže – informace mají k dispozici během několika vteřin. Zobrazí se přímo na displeji jejich tabletu.

Systém funguje tak, že operátor příjme ohlášení události, vyšle posádku, která na místě získá informace. Následně je pošle do nemocnice a uloží do databáze. Lékař pardubické záchranky Dalibor Kupka, který tablet v praxi testuje, konstatoval, že program je spolehlivý a funguje. „Samozřejmě má nějaké mouchy, ale v podstatě si myslím, že je to dobré,“ uvedl Dalibor Kupka.

image_646282
Zdroj: ČT24

Tablety jsou nárazuvzdorné a voděodolné. Celý systém přijde na 80 milionů korun, většinu zaplatí Evropská unie. Jedním z nedostatků je zatím problém v komunikaci mezi tabletem a tiskárnou. Mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták ale argumentuje tím, že projekt je v začátcích a vzniklé technické problémy se postupně odstraňují.

Do projektu se postupně zapojí všech pět krajských nemocnic v Pardubickém kraji. Ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubckého kraje Pavel Svoboda doplnil, že hlavním cílem je, aby dokumentace byla jednotná a plně elektronická. Pardubická záchranka totiž dosud vedla písemnou dokumentaci, a to několikastupňově. „Vypisovali jsme dokumentaci přímo u pacienta, ať už jsme ho nechávali na místě doma po ošetření, nebo vezli do nemocnice. Další část dokumentace byla prováděna do počítače kvůli archivaci,“ uvedl ředitel Pavel Svoboda. Doplnil, že tento stav úplně nesplňuje vyhlášku o dokumentaci.

Projekt zatím běží v testovací fázi. Všichni záchranáři a zaměstnanci se ho musí naučit obsluhovat, aby nevznikaly chyby. „Od 1. května přejdeme plně na elektronický provoz. A v průběhu dalších měsíců z naší elektronizace bude těžit i nemocnice, protože bude vědět o našem pacientovi – s čím jej vezeme do nemocnice,“ konstatoval ředitel Pavel Svoboda. Naopak záchranáři si budou moci stáhnout data z nemocnic, aby věděli, s čím už byl pacient léčen, a mohli úměrně tomu ihned nasadit příslušnou léčbu. 

Systém komunikace pomocí těchto tabletů začnou záchranáři a nemocnice naplno využívat od podzimu letošního roku.

Pardubičtí záchranáři budou mít speciální tablety (zdroj: ČT24)