Botičky, nebo lístky za špatné parkování?

Mechanické botičky na kolech aut, nebo lístky s výzvou za stěračem? Takové dilema teď řeší strážníci po celé zemi. Někde už na takzvané botičky zapomněli, jinde na ně nedají dopustit. Na jedné straně se ozývá argument, že použití botičky je mnohem rychlejší a má na řidiče i okolí výchovný efekt. Na druhou stranu ale tam, kde botičky uložili do skladu, říkají, že se strážníci mohou věnovat důležitějším věcem a šetří jim to i benzin.

V Třebíči botičky nasazují a chválí si to

Strážníci v Třebíči botičky používají už roky. Účel prý plní, o změně proto neuvažují. Za den nasadí neukázněným řidičům asi 7–8 botiček. Jen za minulý měsíc to bylo celkem 183 případů. Podle mluvčí tamní městské policie je důležitý výchovný efekt, který má auto s nasazenou botičkou. A to nejen pro řidiče, který špatně parkuje, ale i pro kolemjdoucí, kteří si botičky na autě všimnou a do budoucna si zapamatují, kde se parkovat nesmí. 

Jak říká Lucie Šerková, mluvčí Městské policie Třebíč, u výzev za stěrač je složitá a velmi zdlouhavá administrativa. Strážník musí vypsat výzvu, špatně parkující řidič se musí dostavit na služebnu strážníků, a pokud se nedostaví, městská policie musí oznámit podezření ze spáchání přestupku správnímu orgánu. „Botička je pro nás doopravdy rychlejší,“ uvedla Lucie Šerková.

Řidič, kterého štáb ČT v Třebíči oslovil, sice nejprve se smíchem konstatoval, že nejlepší není ani jedna z obou variant, tedy aby mu pokuta vůbec nehrozila, ale pak dodal, že by preferoval lísteček za stěrač. 

Jihlava botičky používá velmi málo 

V Jihlavě už strážníci těžké botičky nevozí, místo toho vypisují lístky. Jednu takovou situaci natočil i štáb ČT – řidička omylem zaparkovala na místě vyhrazeném pro nájemníky domů. Nevšimla si, že placené parkoviště je kousek vedle. A tak i když za parkování zaplatila, dopustila se přestupku. Strážníci ale vše vyřešili domluvou.

Zástupce ředitele Městské policie Jihlava Stanislav Maštera vysvětlil, že nový způsob řešení přestupků za špatné parkování byl reakcí na stížnosti občanů ohledně nepořádku v centru. Hlídka, která dřív řešila botičky, má tak teď více času hlídat v centru Jihlavy pořádek.

Lístečky za stěračem si chválí nejen jihlavská městská policie, ale i řidiči. Strážníci šetří benzin a naftu, řidiči zase čas a někdy i peníze. Pokud řidič najde za oknem příslušnou výzvu, měl by se do 10 dnů dostavit na městskou policii. Jak říká zástupce ředitele Stanislav Maštera, pokud přijde poprvé a jedná se o naprosto běžnou věc, obvykle se to obejde bez pokuty, strážníci řidiče jen upozorní, že se dopustil přestupku, a vysvětlí mu, jak by měl příště na místě parkovat.

Pokud strážníci pokutu už udělí, obvykle je to napoprvé 100 Kč. Jestliže ale stejný řidič v prohřešcích pokračuje, pokuta se pak už zvyšuje a může dosáhnout až 2000 Kč. 

Pro ty, kteří opakovaně špatně parkují a lístky za stěrači ignorují, na výzvy strážníků nereagují, mají ale ve skladu služebny v Jihlavě mechanické botičky stále připravené. Do šrotu je ještě dát nechtějí. 

Ani v Chebu už botičky nenasazují 

Botičky na špatně zaparkovaná auta přestali nasazovat i v Chebu. Řidiči najdou za stěračem pozvánku na služebnu strážníků. Měsíčně tam takhle řeší zhruba 400 přestupků. Radnice spoléhá na to, že se většina řidičů nebude své odpovědnosti vyhýbat.

Zástupce ředitele Městské policie Cheb Pavel Cheníček odkazuje na změnu zákona o provozu na pozemních komunikacích, podle které je možné postihovat i provozovatele vozidla. A právě na to strážníci vsadili. Zbyde jim pak víc času na jinou práci.

Starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD) doplnil, že lidi velmi obtěžuje, když přijdou k autu a zjistí, že mají nasazenou botičku. „Musí čekat půl hodiny, tři čtvrtě hodiny, než městská policie přijede, odmontuje botičku,“ uvedl Petr Navrátil. Současně to podle něj zatěžuje i samotné strážníky. „Takhle, když najdete lístek, musíte se do tří dnů dostavit na služebnu,“ vysvětlil starosta. Řidič ale může z místa hned odjet a odvézt domů třeba nákup. A pokutu jde vyřídit, až když má čas. „Zjistili jsme, že lidé jsou poměrně odpovědní a vrací se a pokuty si vyřizují,“ konstatoval Petr Navrátil.

V Chebu se přestupků často dopouštějí také cizinci. „Němci jsou pečliví a poctiví. Jsou zvyklí na to, že když dostanou pokutu, zaplatí ji,“ uvedl starosta a dodal zkušenost z minulosti, kdy v pohraničí Němci dostávali pokuty také za přestupky související s prostitucí. Jak Petr Navrátil konstatoval, obvykle se takové věci daly účinně vyřešit přes starostu obce, odkud Němec byl. Stačilo napsat starostovi dopis a pokuta byla vždy zaplacena.

Chebský starosta zároveň doplnil, že prioritou není získat více peněz do městského rozpočtu, ale to, aby se v Chebu parkovalo bezpečně a aby se městem dalo bezpečně projet. „Peníze jsou až druhotná záležitost,“ uvedl Petr Navrátil. Pokud se novinka do poloviny roku neosvědčí, strážníci se k nasazování botiček znovu vrátí.

Botičky, nebo výzvy řidičům? (zdroj: ČT24)