Zvony ukradené Němci se po 73 letech vrátily do Bohumína

Bohumín - Do bohumínského kostele Narození Panny Marie se po třiasedmdesáti letech vrátily dva 400 let staré zvony, které za 2. světové války zabavili Němci. Lidem z občanského sdružení Přátelé bohumínské historie se je podařilo vypátrat a vyjednat vrácení. Prozatím budou umístěny v boční kapli kostela. Jejich zvuk lidé zatím neuslyší, protože ve věži už visí nové z roku 2006.

Německo zvony vrátilo do České republice loni v prosinci. Nejprve zamířily do zvonařské dílny v Brodku u Přerova, kde prošly renovací. Po dokončení rekonstrukce Národního domu, což má být letos v září, budou vystavené v přízemí této památkově chráněné budovy z 20. let minulého století. „Budou zavěšeny na ocelové konstrukci ve volně přístupné místnosti informačního centra,“ uvedl stavební mistr Robin Humelič.

Zvony odlil roku 1620 opavský mistr Hans Knauff. Větší z nich váží 1,2 tuny, menší 650 kilogramů. Nacisté je zabavili v roce 1942 a převezli do skladu v Hamburku. Před roztavením a použitím pro válečné účely je zachránila jejich hodnota. Zvony dělili do čtyř skupin podle vzácnosti. Protože patřily do druhé nejcennější kategorie, nebyly zničeny, ale nahradily méně hodnotné zvony v německých kostelích v Remscheidu a Wuppertalu.

Česká strana usilovala o jejich navrácení od roku 2002. Němci to zpočátku rezolutně odmítali, situace se změnila až po jednání v roce 2012. „Dnes se naše dlouholetá snaha o vrácení zvonů završila,“ konstatoval Zbyněk Krůl ze sdružení Přátel bohumínské historie. V Národním domě by měly zvony zůstat asi pět let, pak by se měly vrátit na původní místo do kostela Narození Panny Marie. „Měly by pak opět sloužit svému účelu. Protože s těmi novými neladí, budou se střídat. Jedny budou zvonit třeba ve svátky, druhé ve všední dny,“ řekl farář Kalikst Jan Mryka.

Do Bohumína se vrátily zvony, které zabavili Němci