Experti ze Švýcarska přijeli upravit ostravský led pro šampionát

Ostrava – Pracovníci švýcarské firmy začali v ostravské ČEZ Aréně připravovat led na mistrovství světa v ledním hokeji, které začne příští pátek v Praze a Ostravě. Základní šedou plochu kluziště barvili na bílo a malovali čáry a kruhy pro vhazování.

V ostravské hale se barví na bílo led pro MS (zdroj: ČT24)

Ještě v neděli se ve vítkovické aréně hrál tenis. Petra Kvitová tam uhrála rozhodující bod v semifinále Fed Cupu. Hned poté technici začali s přestavbou na ledovou plochu. Led byl hotový v pondělí dopoledne, v úterý nastoupili Švýcaři se speciální bílou barvou.

Led obarví na bílo drcený kámen

„Děláme to už od roku 2009, kdy bylo mistrovství světa ve Švýcarsku. Používáme drcený kámen a několikrát celou plochu nastříkáme,“ vysvětloval malíř ledu Andy Dieter. Člen organizačního týmu šampionátu Petr Handl dodal, že nabarvený led se ještě několikrát zalije vodou. Do jednotlivých vrstev se pak nastříkají hrací čáry a logo partnera. Zdůraznil, že bělost ledu musí být úplně stejná i na stadionu v Praze. Tam švýcarská firma vyrazí ve středu a provede tam stejnou práci jako v Ostravě.

Šičky přišívají na dresy hráčů čísla a jména

Zatímco Švýcaři barvili led, technici stavěli mantinely. Poté na ně budou upevňovat reklamy. Oproti extralize musí zvětšit box časoměřičů a umístit kamery podle požadavků organizačního výboru tak, aby bylo vidět hráčům na střídačce do tváří. Dnes také pokračovala stavba komentátorských stanovišť v hledišti a sedm žen a tři muži pracovali v šicí dílně na úpravě dresů hráčů. Našívali na ně čísla, jména a loga sponzorů. Práce vrcholí i venku před halou, kde se buduje zázemí pro fanoušky.

Vše by mělo být hotovo v sobotu. V neděli mají do arény nastoupit zástupci televizní společnosti a zajistit, aby signál z Ostravy mohli 1. května naladit diváci po celém světě.