Unikátní parní stroj v důlním skanzenu na Mostecku

Kopisty - Ve skanzenu hlubinného dolu v Kopistech na Mostecku zrekonstruovali parní těžní stroj, který pochází z 19. století a je jediný svého druhu v Evropě. Muzeum ho teď chce nechat zapsat na seznam národních technických památek.

Parní těžní stroj pochází z roku 1891. Má dva válce, jeho šířka je 6 metrů a délka 12 metrů, průměr bubnů 4 metry. Stroj naposledy horníky a vagony s uhlím vytáhl z šachty v roce 1992. Podobné parní stroje jsou v Česku už jen čtyři. Tenhle je ale podle Zbyňka Jakše, ředitele Podkrušnohorského technického muzea, unikátní svým šoupátkovým rozvodem. Stroj je tak podle něj ojedinělý v celé Evropě. Muzejníci uvažují i o unikátnosti v rámci celého světa, ale tou si nejsou jisti.

Většina součástek parního stroje byla dělána ručně - ředitel muzea ukázal jako příklady matice, mosazné krytky nebo olejničku. Podle Zbyňka Jakše je hodnota parního stroje nevyčíslitelná. „Kdysi, už je to dlouho, nám za něj nabízeli 700 000 marek. Samozřejmě jsme ho neprodali.“

Stroj je po celkové rekonstrukci, která trvala 3 měsíce a stála 340 tisíc korun. Plně funkční ale ještě není. Pára ho začne znovu pohánět do dvou let - až bude opravena i těžní věž. „Každý těžní stroj slouží k tomu, aby dopravil horníky do šachty. Abychom mohli spustit parní stroj, potřebujeme udělat nekonečné lano,“ popsal Zbyněk Jakš. Na rekonstrukci těžní věže plánuje muzeum využít dotaci. 

Už teď chce ale muzeum nechat zapsat parní stroj a těžní věž na seznam národních technických památek. Exponáty získává Podkrušnohorské technické muzeum z různých šachet. Skanzen hlubinného dolu Julius III v Kopistech je jediný v Ústeckém kraji.

Toto muzeum podporují i samotní těžaři. Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí Severní energetické, uvedla, že jejich společnost se snaží, aby v regionu zůstalo něco z hornických tradic zachováno. Těžaři proto muzeu věnovali jeden exponát.

Návštěvníci dolu v Kopistech se mohou dostat i do hlubinné štoly - uvidí tam třeba zarovnávač podlah nebo razicí kombajn.

Unikátní parní stroj v Kopistech (zdroj: ČT24)