Muž, který polil přítelkyni kyselinou, se ve vězení oběsil

Praha - V pankrácké věznici v Praze se v noci na dnešek oběsil Milan Balamuta obžalovaný z pokusu o vraždu bývalé přítelkyně politím kyselinou. Vězeňská služba v tiskové zprávě napsala, že předběžné šetření neodhalilo žádné porušení či zanedbání povinností dozorců. Obviněného prý v cele pravidelně kontrolovali. Devětačtyřicetiletý Milan Balamuta se minulé úterý u soudu k napadení expartnerky přiznal. Hrozil mu výjimečný trest.

„Obviněný byl kontrolován ve stanovených intervalech, sebevraždu provedl v době mezi dvěma kontrolami. Na cele byl ubytován sám,“ uvedla Vězeňská služba. Muže minulý týden vyšetřil vězeňský psycholog „bez nutnosti přijetí nějakých zvláštních opatření“. Oběšený v cele zanechal obálku určenou své právničce.

Balamut působil minulý týden na začátku procesu vyčerpaně. Soud mu dovolil, aby při výpovědi seděl. Mluvil potichu a nesrozumitelně. Svoji výpověď nedokončil, protože mu státní zástupkyně a jeho advokátka chtěly pokládat otázky u některého z dalších jednání, až bude jeho stav lepší. Podle lékařské zprávy z věznice však byl výslechu schopen.

Útok, kvůli kterému stál Balamuta před soudem, se stal vloni v srpnu na Praze 4. Muž se přiznal, že polil bývalou přítelkyni nejprve kyselinou chlorovodíkovou, pak ji posypal hydroxidem sodným a útok zakončil tím, že na ženu vylil vodu, aby zesílil účinky chemikálií. Žena má stále zdravotní problémy a čeká ji několik operací.

Balamuta si podle obžaloby chemikálie předem opatřil a čekal na partnerku na chodbě u výtahu v jejím domě. Když šla žena ráno do práce, zaútočil na ni nejprve slovně a pak fyzicky dvěma údery na hlavu, kterými ji srazil k zemi. Pak na ženu vylil připravené chemikálie a vodu. Sám Balamuta tvrdil, že chemikálie potřeboval k práci na opravu okapů. K útoku se prý rozhodl až několik minut před činem.

Vydáno pod