Zaměstnanci ROP psali žádosti o evropské dotace. Sami si je pak schválili

Střední Morava – Za úplatky pomáhali zaměstnanci Regionálního operačního centra (ROP) Střední Morava podnikatelům psát žádosti o evropské dotace. Pracovníci ROP tak údajně získali pro podnikatele peníze ve výši padesáti milionů korun na několik hotelů a penzionů. Není ale možné říci, že by projekty nemohly získat dotace i bez úplatků. Bližší informace zatím policie tají.

V rozporu se svými pracovními povinnostmi a bez vědomí zaměstnavatele pomáhali tři pracovníci ROP podnikatelům připravovat potřebné dokumenty pro získání evropských dotací. Napsané projekty si pak sami schválili. Za svou pomoc si prý účtovali úplatek ve výši dvou procent z celkové výše dotace. Celkově takto napomohli podnikatelům získat 50 milionů.

„Detektivové kladou pracovníkům ROP za vinu, že poskytovali za úplatek nadstandardní služby a informace spojené s přípravou a následnou realizací projektů několika penzionů a hotelů na střední Moravě,“ potvrdil ve čtvrtek mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Jedním z projektů je podle ČT například rekonstrukce hotelu v Otrokovicích.

Podezřelé sledovali kriminalisté téměř rok

Kvůli úplatkům obvinila policie tři pracovníky Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava a dva lidi z podnikatelské sféry. Hrozí jim pět až 12 let vězení. Čtyři muži a jedna žena ve věku 31 až 53 let byli zadrženi v úterý při policejní razii v sídlech ROP v Olomouci, Otrokovicích a ve Zlíně. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě.

Kriminalisté se tímto případem zabývali od loňského dubna. Měli totiž podezření, že dotyční přijímají úplatky a poškozují finanční zájmy EU v souvislosti s přidělováním dotací.

Další dva zadržení pak podle kriminalistů úplatky pro pracovníky ROP zprostředkovávali a předávali. Policie zadržené obvinila z několika trestných činů včetně podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Dotace na konkrétní projekty se podle Hantáka pohybují v řádech desítek milionů korun.

Živý vstup Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

ROP Střední Morava měl v letech 2007 až 2013 k dispozici více než 18 miliard korun. Podpořil zhruba 1200 projektů obcí, měst, krajů, podnikatelů a neziskových organizací.

Podle mluvčí ROP Střední Morava Michaely Linhartové byli obvinění pracovníci bezprostředně po zásahu ÚOOZ zbaveni svých pravomocí. „Další pracovněprávní kroky budou následovat poté, co se obeznámíme s mírou jejich provinění proti pravidlům programu. Z informací, které jsou nyní úřadu dostupné, se celý případ týká osobního selhání jednotlivců,“ uvedla minulý týden Linhartová.

Evropské dotace jsou v hledáčku policie po celém Česku

O rozdělování dotací se policie zajímala už několikrát. Například loni v dubnu kvůli dvěma libereckým projektům obvinila osm lidí. Mezi obviněnými jsou i pracovníci ROP Severovýchod. Bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze soud za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků potrestal pětiletým trestem. Kušnierz navíc figuruje také v další kauze. Úřad údajně namísto losování přímo dosazoval konkrétní externí hodnotitele projektů. Skupina obžalovaných prý takto ovlivnila dotace za více než 1,4 miliardy korun, ROP Severozápad nakonec proplatil 922 milionů.