Horníci v Paskově snížili náklady a trhají rekordy, práci však jistou nemají

Paskov - Horníci z dolu Paskov bojují o jeho udržení. Snížili náklady, těží nad plán a omezili i počet dodavatelů. Těžba má v Paskově skončit v roce 2017. Pokud se ale podaří dostat důl do zisku, majitelé ho neuzavřou. Horníci tak mají šanci si práci udržet.

Horníci v dole Paskov bojují o práci (zdroj: ČT24)

V dole Paskov panují vůbec nejnáročnější geologické podmínky z celého ostravsko-karvinského regionu. Horníci se šachtami v hloubce jeden kilometr pod povrchem země pohybují obvykle po kolenou. Nejnižší sloje mají i 70 cm. Své extrémně náročné práce si váží, jistou ji však nemají. V roce 2013 se poprvé začalo mluvit o tom, že důl je ztrátový a OKD ho bude muset zavřít. Méně odolní z práce odešli, ti, kteří zůstali, teď bojují o jeho záchranu.

„Snažíme se, lidi se více semkli. Kopeme, abychom přežili,“ říká Miroslav Kornuta, směnový předák, který v dole pracuje už 25 let. I jeho směna se zasloužila o to, že šachta v minulém měsíci rekordně překročila plán těžby. Horníci také snížili náklady, při rozšiřování těžby už například nepoužívají zánovní důlní výztuže, takzvané hajcmany, ale ohýbají použité do potřebných rozměrů.

Ne vše však mohou horníci ovlivnit sami, klíčovou proměnnou v úsilí o zachování dolu v Paskově je cena uhlí. Pokud bude klesat, úsilí havířů může být marné. „Nastolené projekty v letošním roce rozvíjíme tak, abychom byli schopni sledovat vývoj světových prodejních cen uhlí,“ říká ředitel dolu Zbigniew Janowski a ubezpečuje, že i on svůj osud s dolem spojil.