Jihočeské úřady práce dotují problematické skupiny

České Budějovice - Jihočeské úřady práce letos dají půl miliardy korun na podporu absolventů, lidí starších padesáti let a dlouhodobě nezaměstnaných. Firmy mají o dotace na takové zaměstnance obrovský zájem. Na jedno místo mohou dostat až 24 tisíc.

Jihočeské úřady práce dotují problematické skupiny (zdroj: ČT24)

Speciální projekt má motivovat zaměstnavatele, aby pracovní poměr nabídl někomu z nejproblematičtějších skupin. „Dáme jim peníze na půl roku nebo rok,“ konstatoval Vladimír Brablec z Úřadu práce Jihočeského kraje.  

V tomto kraji je téměř 30 tisíc nezaměstnaných. Díky dotacím úřadu práce jich ale z evidence ubylo přes 700. Je mezi nimi i Jaroslava Haanová, která práci marně hledala dva roky. „Hledala jsem na internetu, po známých, na ÚP. Je to špatné,“ uvedla Haanová. Jejím kolegou ve společnosti prodávající klimatizace a tepelná čerpadla je i 21letý Hynek Kubec. 

Uchazeči o zaměstnání v Jihočeském kraji
Zdroj: ČT24

Firmy dotace vítají. V případě pana Hynka a paní Jaroslavy dostává velešínský podnikatel na jejich plat příspěvek 18 tisíc. Mohl si proto dovolit zaměstnat ještě další dva lidi. „Počítáme s tím, že až skončí dotační program, ponecháme si je jako zaměstnance,“ podotkl majitel firmy Milan Kostečka. 

Jen v českokrumlovském okrese, který má v kraji nejvyšší nezaměstnanost (9 procent), využilo této nabídky letos už dalších 58 zaměstnavatelů.