Teplice ani napotřetí neschválily regulaci hazardu

Teplice - Teplické zastupitelstvo v pátek ani napotřetí neschválilo vyhlášku regulující hazard. V lázeňském městě je na 1500 herních přístrojů, to je dvakrát více, než má Ústí nad Labem nebo Most.

Po vášnivé debatě zastupitelé odložili hlasování. Radní mají za úkol zpracovat takový návrh, který bude přijatelný pro většinu ze sedmadvaceti zastupitelů. Vyhlášku mají zastupitelé schválit do konce roku.

Na programu dnes měli zastupitelé návrh rady, který spočíval v zachování současného stavu. Město by už další automaty nepovolovalo. Ve městě je na 1500 hracích přístrojů v kasinech, hernách, restauracích. Roční příjem z nich byl loni 75 milionů korun, což je zhruba deset procent rozpočtu. Druhý návrh k hernám předložilo opoziční hnutí Volba PRO! Teplice. Spočíval v úplném zákazu hazardu od 1. června.

Protinávrh ještě vznesl zástupce Hnutí Pro sport a zdraví - Teplice Michal Kasal, který požadoval zrušení 45 automatů v lokalitách Trnovany a Prosetice. Náměstek Hynek Hanza (ODS) poté přednesl koaliční návrh na odložení hlasování. „Rada na některém z příštích zastupitelstev předloží návrh. A to takový, aby byl přijatelný pro všechny,“ zdůraznil Hanza. Než návrh projedná rada, budou s ním podle Hanzy zastupitelé seznámeni. „Už nás nebaví věčná debata. Proto předneseme návrh, který bude přijatelný pro všechny,“ uvedl primátor Jaroslav Kubera (ODS).

Řada měst na severu Čech už vyhlášky regulující hazard přijala. Naposledy Chomutov schválil na začátku března úplný zákaz hazardu.

Poprvé předneslo svůj návrh opoziční hnutí Volba PRO! při druhém jednání současného zastupitelstva v prosinci. Na únorovém jednání předložilo další. Zastupitelé o něm ani nehlasovali a odložili ho s tím, že rada předloží vlastní vyhlášku. Lídr strany Jakub Mráček řekl, že je zvědav na postup rady a na to, až bude konečně poprvé o nějaké vyhlášce regulující hazard hlasováno. „Pokud koalice nesplní své sliby, bude to opozice patřičně zdůrazňovat tak dlouho, až se jednou k tomu tématu vrátíme,“ dodal. 

Počet heren i kasin se v Teplicích loni výrazně zvýšil. Ještě na začátku roku bylo heren s výherními automaty a videoterminály 77, na konci října jich bylo už 85 a bylo v nich celkem 1157 automatů. Ještě více vzrostl počet kasin. V lednu jich bylo šest, na konci října už 22. Mráček dnes uvedl, že Teplice mají nejvíce herních automatů ze všech českých měst v přepočtu na obyvatele. Na jeden přístroj podle Mráčka připadá 33 občanů.

Na spolupráci ve vedení Teplic se po podzimních volbách dohodly vítězná ODS s ČSSD a TOP 09. Koalice má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu jen 13 hlasů. Klíčový čtrnáctý hlas získala menšinová koalice od jediného zástupce Hnutí Pro sport a zdraví - Teplice Michala Kasala. V opozici skončila hnutí ANO, Volba PRO!Teplice a komunisté.