Česko čeká poslední lyžařský víkend

Sezona pro lyžaře v Česku tento víkend definitivně skončí. Naposledy nazout lyže budou lidé moct ještě v Krkonoších, Krušných horách nebo v Jeseníkách. Třeba na Pradědu leží pořád víc než metr sněhu.

Krkonoše

V Peci pod Sněžkou se o tomto víkendu naposledy rozjede vlek na Javor. Na sjezdovce leží 30–60 centimetrů sněhu. Podle mluvčí Skiresortu Černá hora - Pec Ziny Plchové budou dospělí jezdit za 300 korun na den, junioři za dvě stovky a děti za stovku. Na Černé hoře je připraveno deset kilometrů běžeckých tratí.

Krušné hory

V Krušných horách už se lyžuje jen na severní straně Klínovce. Lyžaři tam mají k dispozici osm kilometrů - v provozu je jedna lanovka a jeden vlek. Podle mluvčího Skiareálu Klínovec Adama Svačiny je na sjezdovce asi 40 centimetrů technického sněhu. Bude platit speciální jízdné - 390 korun na den a děti do 16 let budou moci jezdit zdarma. Na Klínovci se bude lyžovat od 8:30 do 15:00. 

Jeseníky

V Jeseníkách se ještě lyžuje, ale pouze na Ovčárně pod Pradědem, kam mohou lyžaři vyrazit i ve všední dny. „O víkendu pravděpodobně pustíme tři vleky,“ informoval za provozovatele areálu Josef Figura mladší.

V nejvyšších polohách je stále přes metr sněhu, přestože oproti minulému týdnu ubylo 40 centimetrů. Jeseníků si ještě mohou užít i běžkaři. „Dá se jet z Ovčárny až na Červenohorské sedlo,“ uvedl dispečer Horské služby Jeseníky Jiří Hejtmánek.

Na závětrných svazích Jeseníků je sněhu daleko více a platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. V Beskydech lyžařská sezona už skončila. Poslední provozovatelé uzavřeli areály po minulém víkendu.

Poslední lyžařská střediska v provozu

  • Krkonoše - Pec pod Sněžkou - 30 až 60 cm
  • Krkonoše - Harrachov - 30 až 50 cm
  • Krkonoše - Špindlerův Mlýn - Svatý Petr - 20 až 40 cm
  • Krušné hory - Klínovec - 30 až 50 cm
  • Jeseníky - Praděd - 100 až 150 cm

Hory už se většinou připravují na jaro a léto

Ve většině ostatních středisek na českých horách ale vládne jaro – a to znamená uklidit svahy a zkontrolovat a promazat všechny lanovky. Už v květnu totiž lyžaře vystřídají turisté.

V porovnání s loňskem se letos v Česku lyžovalo zhruba o čtrnáct dní déle. A vlekaři slibují, že přízeň lyžařům oplatí. Do příští zimy by totiž na horách mělo přibýt nejvíc sjezdovek za posledních pět let. 

Poslední lyžařský víkend (zdroj: ČT24)