Nezvládnutá epidemie v útulku v Ostravě. Veterinářka dostala výpověď

Ostrava - Kvůli pochybením při epidemii parvovirózy v ostravském městském zvířecím útulku vypovědělo město Ostrava smlouvu tamní veterinářce a podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Při lednové epidemii tam uhynulo sedm psů a dalších třicet veterinářka utratila. Znalec z oboru veterinární péče zjistil závažné nedostatky v provozním řádu a postup veterinářky označil za neodborný a chaotický.

„Zjištění soudního znalce jsou poměrně závažná a tristní a vyplývá z nich, že mohly mít přímý vliv na rozsah a důsledky epidemie,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura z ANO. Potvrdil, že město podá trestní oznámení. „Zjištěné skutečnosti nasvědčují spáchání trestného činu,“ dodal.

Znalec zjistil chaos v provozu i v dokumentech

Co se týče provozního řádu, znalec například zjistil, že v útulku nebyly oddělené špinavé provozy od čistých. Zaměstnanci nepoužívali v době epidemie ochranné oděvy, krmení připravovali v bezprostřední blízkosti prádelny. Bakterie, které se udržovaly v dekách nemocných psů, se mohly dostat ostatním do jídla. „Také dokumentace byla podle znalce vedena neodborně, chaoticky a diletantsky. Konstatoval poměrně zásadní rozpory mezi elektronickou a papírovou formou,“ doplnil primátor.

Nezvládnutý byl podle znalce i výkon veterinární péče v době infekce, se kterou se útulek vypořádával dva měsíce. Parvoviróza je nakažlivé střevní onemocnění, které bývá smrtelné pro štěňata. Naočkovaní dospělí psi ale na ně obvykle neumírají. Pochybnosti vzbudilo také to, že veterinářka utratila 19 psů ještě předtím, než přišla kontrola z veterinární správy. O prošetření postupu veterinářky město požádá také Komoru veterinárních lékařů. Znalec dále konstatoval, že útulek je nadstandardně vybavený přístroji a zdravotnickým materiálem, který nepotřebuje. Město proto pošle do útulku i auditory.

Veterinářka odmítá pochybení

Do konce února spadal útulek pod Městskou policii Ostrava. Po epidemii se radní rozhodli převést ho pod odbor ochrany životního prostředí. Šéf strážníků odmítl pochybení. „Co se týče provozních věcí, pochybení nepřipouštíme. Kontrolu jsme dělali naposledy loni v září a neměli jsme důvod něco měnit. Mám za to, že vše bylo v pořádku,“ uvedl Zdeněk Harazim. Veterinářka Eva Matějová také odmítla, že by se dopustila chyb. „Posudek znalce jsem viděla a připomínkovala. Byla v něm řada nepravd a nepřesností. Odvolala jsem se proto,“ řekla.

Když městská policie přijala před dvěma lety vlastní veterinářku, kritizovala to i veterinární komora. Město teď systém změní. „Veterinární služby budou poskytovány externím a erudovaným veterinárním pracovištěm. Vypíšeme výběrové řízení,“ sdělil Macura. Útulek bude mít také nový provozní řád a zaměstnanci budou nově proškoleni.

Útulek pro nalezené psy zřídilo město Ostrava v roce 1998. Sídlí v části Třebovice. Kapacita je 149 kotců, 30 míst je určeno pro nově přijatá a nemocná zvířata. Před epidemií bylo v útulku 139 psů. O zdravá zvířata se přechodně postaraly jiné útulky z regionu. Nyní je už přes 90 kotců opět obsazeno psy, kteří čekají na nové majitele. V areálu jsou rovněž umístěni služební psi městské policie.

Štěňata v útulku
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK