Nové Město nad Metují sanuje praskající skálu

V Novém Městě nad Metují na Náchodsku začala sanace opukového skalního masivu pod historickým centrem. Jde o další fázi zpevňování podloží, jehož nestabilita město trápí už desítky let. Do zabezpečení skal radnice jen v posledních 10 letech investovala zhruba 50 milionů korun.

Zásadním problémem opukového masivu, na kterém Nové Město nad Metují stojí, je to, že se loupe a praská. Podle Luďka Hojného, majitele sanační firmy, která práce teď provádí, se musí nejprve odstranit nestabilní vrstvy skály. Následovat bude betonování a stabilizace, což obnáší opravy vrchlíků i skalní stěny pod nimi.

Opukové skály v Novém Městě nad Metují jsou doslova dírou na peníze. Na jedné straně náměstí práce skončí, na druhé mohou hned pokračovat. Tentokrát se začala rozpadat stěna, kterou opravovali už v 80. letech 20. století. Pracovník sanační firmy Tomáš Dvořák popsal, že v problémovém místě se musí odbourat litý beton, který skálu původně zpevňoval. Je už totiž narušený a odpadává, takže hrozí jeho pád na lidi, kteří by šli pod skálou.  

Jak vypadala situace na skalách v Novém Městě nad Metují v listopadu 2014 popisuje tento článek:

Simona Vojnarová, vedoucí oddělení rozvoje z radnice v Novém Městě nad Metují uvedla, že současné práce jsou už druhou etapou. „Loni se začalo, letos to doděláváme,“ uvedla. Firma by měla stabilizační práce ukončit v květnu. „V letošním roce nepočítáme s další stabilizací, ale určitě se budeme připravovat projekčně - tady můžeme pokračovat neustále. Tady je stále co opravovat a stabilizovat,“ uvedla Simona Vojnarová.

Skálu zpevní nový beton a postavit se musí i odvodnění. Jak opukový masiv vypadá, když ho odborná firma zajistí, je vidět jen o 300 metrů dál. „Ve skále za námi je zhruba 30 kubíků armovaného betonu, který je velmi silně protkaný poměrně masivními kusy železa, je tam několik táhel,“ vysvětlil Luděk Hojný, majitel sanační firmy.

Podle Jana Juráčka, geologa Muzea východních Čech v Hradci Králové, je opuka náchylná k rozpukání. A to vlivem teplotních změn, především pak mrazu.

Že historické centrum Nového Města nad Metují stojí na nestabilním podloží, je dobře vidět i na domech na náměstí. Na jejich fasádách je celá řada prasklin. Obyvatelé si ale na život na skalách i pod nimi, jak se zdá, zvykli. Hodnotí to s nadhledem. Lukáš Faltejsek například s úsměvem konstatoval, že strach nemají, protože kdyby něco začalo padat, nebudou v tom sami, ale spadlo by celé novoměstské náměstí. 

Návštěvníci města musejí kvůli zpevňování skal do konce května počítat s částečným uzavřením chodníků pod opukovým masivem.

Sanace skal v Novém Městě nad Metují (zdroj: ČT24)