Tým Tempus zatkl Jiřího Večeře. Má jít o staré vraždy podnikatelů

Policejní tým zaměřený na nevyřešené zločiny z minulosti zatkl podle informací ČT Jiřího Večeře v souvislosti s dalšími dvěma vraždami, které se týkají případu lehkých topných olejů. Zlínský soud ho poslal do vazby. Soudy už projednávaly obvinění Večeře a dalších dvou lidí z vraždy podnikatele z 90. let, nakonec ale po dlouhých tahanicích zbývající dva muže zprostily obvinění pro nedostatek důkazů. Večeř sice loni dostal při sedmém soudním projednávání 15 let. Protože ale za mřížemi strávil několik let strávil již před rozsudkem a zbytek mu soud podmínečně prominul za dobré chování, byl teď už na svobodě.

Obvinění týmu Tempus přišlo sotva měsíc před promlčením dvou vražd z roku 1995. Jednání o vazbě pro hlavního podezřelého Jiřího Večeře dnes trvalo více než dvě hodiny, soud nakonec rozhodl, že muž zadržený před několika dny do vazební věznice zamíří. K první z vražd, ze kterých ho policie nově viní, došlo na zlínském sídlišti Mokrá – při výbuchu auta zahynul podnikatel Miroslav Kovařík. Později byl v Uherském Hradišti zastřelen František Blažíček, který poskytoval finanční půjčky.

Podle státního zástupce Romana Kafky se obvinění Jiřího Večeře opírá o výpovědi řady svědků. „Hovoří nově a velmi přesvědčivě o té trestní věci a výpovědi na sebe navazují,“ poukázal. Muži nyní hrozí trest 12 až 15 let vězení, vzhledem ke své minulosti ale může dostat i výjimečný trest.

Speciální tým Tempus zřídil v roce 2013 tehdejší policejní prezident Martin Červíček. Cílem formace, jejíž název je víc než příznačný (tempus – latinsky „čas“), je vyšetřovat letité případy uzavřené bez úspěchu. Skupina má jediného stálého člena, a to velitele týmu, který si své kolegy vybírá individuálně ke každému případu, takže jsou do vyšetřování zapojení i policisté z jednotlivých krajských ředitelství – v návaznosti na to, kde k činu došlo.

Josef Kvasnička: Večeř byl na svobodě od konce března (zdroj: ČT24)

První vraždu soud řešil 20 let

Zlínský podnikatel Marek Lehký zemřel 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku. Jeho tělo roztrhala nastražená výbušnina. Muž obchodoval s lehkými topnými oleji. Sám měl údajně vystupovat v pozici tzv. bílého koně. Odmítal se však rozdělit o peníze s Milanem Šišmou, ačkoliv mu dlužil asi čtyřicet milionů korun. Podle původní obžaloby se Šišma pravděpodobně rozhodl, že svého „koně“ odstraní. Pomáhat mu měl Jiří Večeř, který v roli prostředníka oslovil Jana Marcinka, u kterého si měl objednat za půl milionu korun nájemnou vraždu.

Pětkrát si Jiří Večeř vyslechl v této kauze zprošťující rozsudek. Jeden z krajských soudců jej v minulosti odsoudil k jednadvaceti letům vězení, toto rozhodnutí ale později zrušil Ústavní soud kvůli procesní chybě. Soudní proces se tak protáhl až do února 2014. Večeř však strávil dlouhou dobu ve vazbě, a tak již byl za dobré chování propuštěn.

Kauza lehké topné oleje (LTO)

Případy podvodů s LTO se odehrávaly v České republice v 90. letech. Podstatou aféry byly daňové podvody. Česká republika přijala zákony, které umožnily zdaňovat zboží podle jeho názvu. Stejné suroviny se tak mohly zdaňovat různě - jako lehký topný olej nebo motorová nafta. Rozdíl ve zdanění byl přitom 12 korun/litr.

Při pátrání policie odhalila provázanost firem obchodujících s LTO s tehdejšími politiky a jejich rodinami. Například v roce 1993 si někteří podnikatelé objednali vraždu novináře, který o podvodech s LTO informoval. K vraždě nakonec nedošlo. V roce 1995 postupně zemřeli tři podnikatelé v Praze, Zlíně a na Kroměřížsku. Všichni obchodovali s LTO. Jedním z nich byl i Marek Lehký.