Dvacet let a léčbu, žádá žalobce pro údajného vraha dívky z Klášterce

Státní zástupce navrhuje pro muže, který stojí před soudem kvůli podezření ze znásilnění a vraždy devítileté dívky z Klášterce nad Ohří, trest na horní hranici zákonné sazby. Znamená to 20 let. Žalobce také požaduje ústavní sexuologickou léčbu proto, že znalci před soudem potvrdili jeho útočný sadismus. Pětadvacetiletý muž, který patří k širšímu okruhu příbuzných oběti, se přiznal k vraždě, znásilnění popírá.

Podle státního zástupce Františka Stibora muž skutek pospaný v obžalobě plánoval. V této verzi činu ji obžalovaný škrtil, rdousil a znásilnil. Znalci neodhalili, co přesně bylo motivem a spouštěčem brutálního činu. Deviaci podle psychiatra Michala Hesslera potvrzuje jak vyšetření obžalovaného, tak také způsob provedení činu.

„O tom, co ho vyprovokovalo, můžeme do značné míry jen spekulovat, protože posuzovaný poskytl sám málo zcela jednoznačných informací. Nicméně mohlo ho vyprovokovat obnažení dívky při močení v lese, kde byli, mohla ho vyprovokovat i krev, která se objevila poté, co jí z nějakého důvodu dal facku,“ řekl Hessler. On, stejně jako psycholožka Štěpánka Tůmová zpochybnili, že obžalovaný skutek plánoval. Podle nich spíš vyplynul ze situace.

Léčba je nutnost, uvedl psychiatr

Psychiatr považuje ústavní sexuologickou léčbu v případě obžalovaného za nutnost. „V prvé řadě se mu musí dostat léčby. V případě úspěchu, ten je podmínkou jeho resocializace a návratu do společnosti. V případě neúspěchu či maření té léčby by přicházely v úvahu opatření typu zabezpečovací detence,“ doplnil Hessler.

Psycholožka Tůmová shledala resocializaci obžalovaného za ztíženou, a to jak kvůli deviaci, tak jeho osobnostním rysům. „Osobnost pana posuzovaného je jednoduchá, nedozrálá a šance na jeho nápravu budou záviset od toho, jak bude úspěšně absolvovat eventuálně nařízené léčení,“ prohlásila.

Nezastihl svou tetu, tak šel ke škole

Obžaloba tvrdí, že souzený muž odjel 9. září z Chomutova do Klášterce, kde na dívku počkal před školou už s úmyslem ji znásilnit a usmrtit. Obžalovaný ale úmysl odmítl s vysvětlením, že do města přijel vyzvednout od své tety, která je babičkou oběti, dlužné peníze. Nebyla ale doma, proto šel ke škole.

Dívka s ním údajně šla dobrovolně. S dítětem odešel za město. Dívka pak podle něj potřebovala močit. „Říkala, že řekne babičce, že jsem na ni při čurání koukal. Dostal jsem strach,“ doplnil obžalovaný. Dívku pak podle žalobce škrtil a rdousil. Zemřela v důsledku udušení. Že by dítě znásilnil, ale popírá.