Frýdek-Místek bude zveřejňovat smlouvy a vše o zakázkách

Frýdek-Místek – Vedení magistrátu ve Frýdku-Místku se dohodlo na krocích, které mají zprůhlednit hospodaření radnice a zadávání veřejných zakázek. Bude zveřejňovat na internetu všechny smlouvy i podrobnosti o zakázkách nad padesát tisíc korun. Vypisovat je bude speciální odbor. Radnice čelí podezření, že v minulých letech se tam některé zakázky šily na míru vítězi. Policie a soudy se zabývají i dalšími případy podezření z nehospodárnosti nebo klientelismu, ve kterých figurují bývalí i současní politici města.

Koalice sociálních demokratů a hnutí Naše město Frýdek-Místek, která před dvěma měsíci nahradila vládu ČSSD s hnutím ANO, chce zlepšit pověst radnice. Ta utrpěla především tím, velká část bývalého vedení figuruje v trestních kauzách, které se vztahují k fungování a hospodaření města. Mezi obviněnými i obžalovanými je také současný primátor Michal Pobucký z ČSSD. Ten dnes představil kroky, které mají vést k větší transparentnosti radnice.

„Každý najde na internetu všechny firmy, které se hlásily do výběrového řízení, včetně cen. Budou tam i veškeré dodatky a vícepráce, bude tam cena, se kterou vyhrála vítězná firma,“ oznámil primátor Pobucký. Radnice také zpřístupní informace o vypsaných výběrových řízeních i všech smlouvách, které město uzavřelo. Koalice odhaduje, že za toto opatření zaplatí několik desítek tisíc korun. Všechny informace by měly být dostupné nejpozději za rok.

Transparency International: Povede to k větší kontrole

Podle programového ředitele Transparency International, která si klade za cíl mapovat stav korupce v Česku a přispívat k jejímu omezování, je to správný krok. „Proti vysoce sofistikované korupci, jak jsme to viděli například v případě Davida Ratha, to nepomůže, ale povede to k větší kontrole,“ uvedl Radim Bureš.

Radim Vrbata z opoziční ANO, který byl po volbách krátce primátorem, o tom pochybuje. „Zatím nás tato koalice nepřesvědčila, že je transparentní,“ uvedl Vrbata. Podle náměstka Pobuckého Jiřího Kajzara z hnutí Naše město Frýdek-Místek chce radnice novým přístupem k informacím o zakázkách a smlouvách předejít dalším případným pochybnostem. „Nemůžu se vyjádřit k tomu, se dělo na radnici v minulosti, to musí říct soud. Nějaké pochybnosti ale byly vzneseny a my nechceme, aby se to opakovalo,“ uvedl Kajzar.

Frýdek-Místek chce být transparentní

Radnice slibuje také audity ve všech svých firmách

Kromě zveřejňování dokumentů chce radnice provést také audity ve všech svých společnostech. První výsledky by měla mít během několika týdnů, kdy má skončit audit nové sportovní haly Polárka.

Jako jedna z prvních institucí v Česku začal zveřejňovat smlouvy Liberecký kraj. Dostal za to cenu pro nejtransparentnější úřad. Průkopníkem ve zveřejňování smluv bylo severočeské město Semily. Registr smluv zavedly také například Přeštice na Plzeňsku.

Vláda připravuje zákon o registru smluv, který by měl být jednou ze zásadních zbraní proti rostoucí korupci. Podle návrhu by měly mít stát, kraje, některé obce a další organizace, které hospodaří s veřejnými penězi, povinnost zřejmě od roku 2016 nebo 2017 zveřejňovat smlouvy nad padesát tisíc korun v centrálním internetovém registru. Po dalším roce by mělo začít platit pravidlo, podle kterého by nezveřejněná smlouva nebyla platná.