Exředitelku brněnské ČOI stíhá policie

Praha - Ze zneužití pravomoci úřední osoby obvinila policie bývalou ředitelku brněnské pobočky České obchodní inspekce (ČOI) Tatianu Neuhybelovou. Informaci přinesl Český rozhlas, kterému ji potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Neuhybelová měla svým podřízeným nařizovat, aby nekontrolovali některé restaurace. Nedostatky v brněnské pobočce ČOI potvrdil i právě uzavřený audit inspekce. Neuhybelová na svůj post rezignovala v polovině února, podle svých slov ze zdravotních důvodů. Novým ředitelem se včera stal Karel Havlíček.

Tatiana Neuhybelová odstoupila z funkce letos v únoru z osobních důvodů. Postu se vzdala v době, kdy policie začala v pobočce vyšetřovat podezření z korupce. Policie podle brněnského státního zástupce Jana Petráska vyšetřuje možné pochybení inspektorů v tom, že zřejmě vědomě nenavštěvovali vybrané provozovny, od trhovců patrně brali úplatky a promíjeli jejich pochybení.

Inspekce kvůli vyšetřování postavila mimo činnost čtyři kontrolory. Mezi nimi je například inspektor, který kontroloval vlastního příbuzného a v protokolu pak uvedl nepravdivé informace. Jiní zaměstnanci zase chybovali při vykazování služebních cest. Vinu podle auditorů nese také bývalá ředitelka Neuhybelová.