Policie zasahovala v sídlech ROP Střední Morava, podrobnosti tají

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v sídlech ROP Střední Morava v Olomouci a ve Zlíně. České televizi to potvrdil mluvčí útvaru Pavel Hanták. Z olomouckého sídla ROP policie odvedla jednu osobu v poutech. Zatím ale není jasné, čeho by se akce kriminalistů měla týkat.

„Probíhají úkony trestního řízení, které dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně pobočka Zlín. V době probíhajících úkonů žádné podrobnější informace sdělit nemohu,“ uvedl Hanták.

Hlavní centrála ROP Střední Morava je v Olomouci, kam přijeli policisté hned ráno. Během dopoledne vynášeli z budovy několik tašek a kufrů a v poutech odvedli i jednoho ze zaměstnanců. Kolem poledne zde zásah skončil. Policisté zasahovali i ve Zlíně, kde má ROP svoji pobočku. Ráno zapáskovali i únikové východy. Nikdo z vedení ale v budově nebyl. Kriminalisté zabrali zasedací místnost, kde shromažďovali šanony, lidé sem rovněž chodili podávat vysvětlení. Všichni jsou ale vázaní přísnou mlčenlivostí a jakékoliv podrobnosti odmítají sdělit.

ROP Střední Morava měl v letech 2007 až 2013 k dispozici více než 18 miliard korun. Podpořil zhruba 1200 projektů obcí, měst, krajů, podnikatelů a neziskových organizací.

Evropské dotace jsou v hledáčku policie po celém Česku

O rozdělování dotací se policie zajímala už několikrát. Například loni v dubnu kvůli dvěma libereckým projektům obvinila osm lidí. Mezi obviněnými jsou i pracovníci ROP Severovýchod. Bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze soud za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků potrestal pětiletým trestem. Kušnierz navíc figuruje také v další kauze. Úřad údajně namísto losování přímo dosazoval konkrétní externí hodnotitele projektů. Skupina obžalovaných prý takto ovlivnila dotace za více než 1,4 miliardy korun, ROP Severozápad nakonec proplatil 922 milionů.

Pražský městský soud se také bude znovu zabývat kauzou údajného zneužití evropských dotací, ve které figuruje bývalý šéf Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho kolega Martin Půlpytel. Podle spisu zvýhodňovali některé projekty. Škoda byla vyčíslena na více než 300 milionů korun. 

Budovy ROP Střední Morava obsadila policie (zdroj: ČT24)