Nové táborské náměstí komplikuje dopravu, vyhýbají se mu i sanitky

Tábor - Projekt za 34 milionů korun se nelíbí občanům a navrch komplikuje dopravu. Necelé dva roky od rekonstrukce Křižíkova náměstí v Táboře tak místní zastupitelé znovu jednají o jeho úpravě. Místo představuje důležitý dopravní uzel, kam míří i auta z dálnice.

Táborské náměstí se možná bude znovu měnit (zdroj: ČT24)

V létě by mohlo Křižíkovo náměstí v Táboře opět přivítat dělníky. Původně město nechalo provést úpravy za 34 milionů korun, ale dopravní plynulosti místa to nepomohlo. Náměstí totiž představuje i dopravní uzel Tábora. Míří sem auta z okolních měst i dálnice a lidem vadí kolony ve špičkách.

O problému vědí své i záchranné složky. „Záchranná služba, pokud může, tak se tomuto místu vyhýbá kvůli provozu,“ uvedla vedoucí lékařka Naděžda Dobrovodská. „Když má jet záchranka, tak lidi skáčou, kdo ví kam, jezdí se po chodnících,“ přiblížil jeden z obyvatel Tábora.

Křižíkovo náměstí v Táboře
Zdroj: ČT24

Zužování chodníků

Sporných bodů je na náměstí několik. Jedním je ostrůvek uprostřed přechodu, který zvyšuje bezpečnost chodců. Kritizují ho ale řidiči a jeho odstraněním se prodlouží odbočovací pruh a zkrátí fronta na příjezdu do města. Přechod se semafory tu nicméně setrvá. Zkrátit kolony k vodní nádrži Jordánu by mohla jiná úprava, při níž se zúží chodník a prodlouží se odbočovací pruhy. Nepraktický je pro řidiče i jeden semafor s odbočovací šipkou vpravo. Z daného pruhu se totiž nyní odbočuje i vlevo. Chodník by se zde proto měl zúžit a pruhy rozšířit na dva.

Táborští vyslyšeli stížnosti řidičů. Problémy chtějí odstranit i za cenu toho, že budou část dotace vracet. „Dotace byla nikoli na komunikace motorizované, ale pro pěší. Podle našich propočtů i podle předběžných konzultací by to nemělo činit více než do dvou set tisíc,“ uvedl starosta Tábora Jiří Fišer (T2020). Podoba náměstí se tak nejspíš bude brzy znovu měnit, zkrátka přijdou spíš chodci.