Opozice Krnáčovou nepokácela. Hlasování se na program nedostalo

Praha - Opozičním zastupitelům hlavního města se nepodařilo odvolat pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). TOP 09 a ODS o to usilovaly kvůli sporu o nájemné ve Škodově paláci, kde Krnáčová s protistranou tajně domlouvala právní zastoupení Prahy. Hlasování o jejím odvolání se ale opozičním stranám nakonec ani nepodařilo prosadit do programu zastupitelstva.

Trestných činů se podle opozice Krnáčová údajně dopustila tím, že s majiteli Škodova paláce, firmou Copa retail, tajně řešila právní zastoupení Prahy ve sporu o nájemné, které s majitelem paláce město vede. Praha si měla najmout některou z doporučených advokátních kanceláří, což se nakonec stalo.

Krnáčová své pochybení předminulý týden odmítla a radním předložila materiál, kterým město rozvázalo smlouvu s vybranou advokátní kanceláří. „Byla jsem přesvědčena, smlouva prošla zastupitelstvem. Pro mě bylo novinkou, že pronájem schválila pouze rada,“ řekla Krnáčová.

„Hlavním záměrem e-mailové komunikace s jednatelkou společnosti Copa Retail Abigail Schaeffer bylo především vyjasnit si to, zda je možné věc řešit jinak než sporem. Podle mého i jejího názoru je totiž pokračování nesmyslného právního sporu, který pro Prahu představuje jen a pouze další zvýšené finanční náklady, naprosto neefektivní,“ vysvětlovala Krnáčová. Právnickou kancelář podle jejího názoru vybralo město na základě nejvýhodnější cenové nabídky. „Stojím si za tím, že jsem žádnou chybu neudělala, právníci byli vybráni procesem transparentního výběrového řízení podle interních pravidel magistrátu, takže nevidím pochybení,“ trvala si na svém i dnes. „Na výběrové řízení jsem neměla žádný vliv.“

Deník Neovlivní.cz, který publikoval informace z e-mailu, napsal, že výběrová komise, kterou město zřídilo, vybírala ze tří nabídek, které primátorce doporučil majitel paláce. Cenově se navíc lišily o nízkou částku: Kancelář Kocián Šolc Balaštík prý nabídla hodinovou sazbu 3000 Kč, MT Legal 3100 Kč a Císař, Češka, Smutný 3200 Kč. „Musíme vybrat dalšího advokáta ve výběrovém řízení, jako jsme to udělali v prvním případě,“ dodala k dalšímu postupu Krnáčová

ODS primátorce: Mluvíte jako dlaždič

Již na začátku dnešního zasedání bylo zřejmé, že opozice nemá na pád pražské primátorky příliš sil; v zastupitelstvu je totiž v menšině a koaliční strany proti ANO odmítly vystoupit. „Jak Trojkoalice, tak celá tříčlenná koalice, která má v hlavním městě většinu, se shodla na tom, že podpoří primátorku a v žádném případě nebude hlasovat pro její odvolání. Myslím si, že jsme v tom zcela jednotní. My si myslíme, že nic závadného a špatného neudělala. Ona v podstatě hledala právníky, kteří by byli mediátoři, a v takovém případě je nutné, aby se obě strany na těch lidech dohodly,“ uvedla Jana Plamínková (STAN).

Klub TOP 09 přesto na programu dnešního zasedání trval. Primátorka prý neprojevila žádnou sebereflexi. „Máme podezření, že spáchala trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku, porušila předpisy o pravidlech hospodářské soutěže, dopustila se sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a rovněž zneužití pravomoci úřední osoby,“ vyjmenoval Václav Novotný (TOP 09). Podle něj radní nebyli informováni, a tak byli uvedeni v omyl.

V diskusi o programu bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyzval Krnáčovou, aby se k problému postavila čelem a vyzval ji k odstoupení. Jeho spolustraník Filip Humplík jí připomněl výroky o „debilech“ na adresu dodavatelů tunelu Blanka a občanský demokrat Alexander Bellu řekl, že 50 procent jejích výroků je na úrovni dlaždiče.

Krnáčové se zastal z jejích spolustraníků a koaličních partnerů pouze zastupitel ANO Patrik Nacher. Mimo jiné obhajoval krok rady, když zrušila původní výběr právní kanceláře doporučené firmou Copa Retail. TOP 09 a ODS se nakonec návrh na odvolání Krnáčové do programu mimořádného jednání nepodařilo prosadit; pro hlasovalo 27 z 65 členů zastupitelstva. Následně bylo jednání ukončeno. Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný nevyloučil, že se opozice pokusí vyvolat další mimořádné jednání.

Primátorka Adriana Krnáčová na zastupitelstvu hlavního města
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Opozice podala i trestní oznámení

Navzdory dnešnímu jednání ovšem může primátorku dostihnout trestní oznámení, které na ni nejprve Petr Prchal (TOP 09) a nyní celý zastupitelský klub TOP 09 podali. Právě Prchalovi primátorka omylem poslala email se svou komunikací se zástupkyní Copa retail. Krnáčová si spletla jeho emailovou adresu s adresou svého poradce, právníka Petra Prchala. „Ještě žádnou zpětnou vazbu od policie ani jiných orgánů nemám, pouze vím, že z místního oddělení bylo postoupeno hospodářské kriminálce do Bartolomějské,“ řekl Prchal.

Město platí za pronájem Škodova paláce ročně 200 milionů korun. Nájemné považuje za předražené a u soudu se zatím neúspěšně domáhá jeho snížení. Smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) a následně se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu. 

Podle bývalého městského advokáta Vladimíra Zoufalého vše nasvědčuje tomu, že výběrové řízení na pronájem Škodova paláce bylo společnosti ušito na míru. Součástí smlouvy je i záruka předkupního práva na celý objekt; tu by nyní Copa Retail ráda vyměnila za to, že magistrátu na nájemném sleví. „Vyjednávací pozice Copa Retail není tak výhodná. Dělali jsme si analýzu a z ní jasně vyplynulo, že dohodu a ukončit spor potřebuje mnohem více než Praha. Je to kvůli úvěrům, a to bankovním či od svých vlastníků. Potřebují proto Škodův palác prodat za každou cenu,“ konstatoval Zoufalý v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Na celostátní politickou situaci by současné dění na pražském magistrátu nemělo mít podle předsedy vlády a ČSSD Bohuslava Sobotky vliv. Při své návštěvě Slovinska řekl, že Krnáčová sice udělala hrubou chybu, sociální demokracie ale podporuje pokračování současné koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice v Praze. Její rozpad by podle něj ohrozil vyřešení vážných problémů, se kterými se hlavní město potýká.

Židle se kývala i pod pirátským starostou Mariánských Lázní

Podobnou situaci dnes řešili také v Mariánských Lázních, kde jako v jediném městě v Česku vládne Česká pirátská strana. Starosta Vojtěch Franta (Piráti) dal ráno na Facebook status, že se na dnešním zastupitelstvu bude hlasovat o jeho odvolání. Byl na to prý upozorněn v úterý večer. Na začátku jednání zastupitelstva se ale omluvil s tím, že jeho výrok byl poněkud unáhlený. České televizi nicméně řekl, že na koaličním jednání se o jeho odvolání skutečně mluvilo. Frantu kritizuje i jeho vlastní strana. Pirátům vadí špatná komunikace, a to nejen s nimi, ale i s veřejností. Místostarosta Petr Třešňák (Piráti) označil Frantu dokonce za individualistu. Dodal, že mu trvá například 14 dnů, než přepošle důležité e-maily.