Zeman: Do lázní na Karlovarsku lze přilákat Číňany či Izraelce

Karlovy Vary - Lázeňství v kraji by pomohla nová klientela z Číny nebo Izraele. Prezident Miloš Zeman to řekl na úvod své třídenní návštěvy. Prezident ocenil již uskutečněné změny jako například zlepšení indikačního seznamu, který u nejzávažnějších nemocí prodloužil lázeňský pobyt hrazený zdravotní pojišťovnou ze tří na čtyři týdny. Zabýval se také možností převést finance z dotačních programů na opravu památek.

„Západočeské lázně byly ale známé zahraničními klienty, takže úkolem všech politiků je zahraniční a pokud možno bohaté klienty dovézt. Já jsem se vrátil z Číny a dohodli jsme se, že se v nejbližší době otevře linka do Prahy,“ řekl prezident Miloš Zeman, který zahájil třídenní návštěvu v Karlovarském kraji. Podobně nadějné bylo podle Zemana i jednání v Izraeli, který lázně evropského typu nemá. „Až se uklidní dění na Ukrajině, tak se může (do lázní) vrátit i ruská klientela,“ doplnil.

Z již provedených pozitivních změn v lázeňském odvětví, které v kraji zaměstnává velkou část obyvatel, zmínil prezident zlepšení indikačního seznamu. Ten u nejzávažnějších nemocí prodloužil lázeňský pobyt hrazený zdravotní pojišťovnou ze tří na čtyři týdny.

V lázeňství jsou nižší platy, i když jde o zásadní odvětví v kraji

Karlovarský kraj má nejnižší průměrnou mzdu v zemi. Za loňský rok činila 22 060 korun, v loňském posledním čtvrtletí vzrostla na 23 596 korun. Zatímco například v Sokolovské uhelné je průměrná hrubá mzda okolo 30 tisíc korun, v lázeňství a službách je to podstatně méně. Přitom jde o dominantní hospodářské odvětví v kraji. Prezident nicméně uvedl, že by bylo podle něj vhodné pokračovat i v těžbě hnědého uhlí přes zatím platné limity, a to i na Sokolovsku.

Na programu návštěvy kraje má prezident kromě velkých měst i dvě z nejzadluženějších obcí v kraji, Bublavu a Prameny. Má zavítat i do firem, které rozvíjejí místní tradice - vedle lázeňství je to výroba porcelánu a výroba hudebních nástrojů.

Zeman navštívil Karlovarský kraj, i nejzadluženější obec (zdroj: ČT24)

Prameny jsou kvůli stáčírně nejzadluženější, Zeman její výstavbu podpořil

Prameny na Chebsku jsou nyní nejzadluženější obcí v Česku kvůli zkrachovalému projektu stáčírny minerálních vod. Prezident Miloš Zeman se nicméně vyslovil pro její výstavbu, potenciální ruské investory chce pozvat na Hrad. Většinu ze současných 90 milionů pohledávek Pramenů totiž skoupila soukromá firma ruských majitelů, kteří původně chtěli stáčírnu dokončit. „Pokud se stáčírna nakonec podaří vybudovat, znamenalo by to, že Prameny budou mít teoreticky trvalý příjem 12 milionů, což je šestkrát víc, než je současný rozpočet. A to by stálo za pokus,“ prohlásil Zeman. Realizaci nicméně brání i stav silnic v okolí obce a ochránci přírody.

Využít nevyčerpané dotace na památky

Prezident Zeman také mluvil o nedočerpaných dotacích. Evropské dotace, které se v Česku nepodaří vyčerpat v jednotlivých operačních programech, by mohly jít na opravy památek. Zeman to řekl s odkazem na ministerstvo pro místní rozvoj. Podle něj může jít o částky v řádu až desítek miliard. Prezident dodal, že za peníze by se mohly opravit i méně významné kulturní památky než jen ty, které patří pod UNESCO.

„Podle nejoptimističtějšího odhadu se nevyčerpá devět miliard, podle nejpesimističtějšího až 80 miliard. I když se mezi operačními programy peníze nedají převádět, tak existuje výjimka právě na kulturní památky,“ uvedl Zeman.