Na Vysočině přibydou dvě nové rozhledny

Velké Meziříčí/Třebíč - Na Vysočině letos přibydou minimálně dvě nové rozhledny. Právě na ně se města v kraji snaží přilákat nové turisty. Dosud neznámý výhled na město čeká obyvatele i návštěvníky Velkého Meziříčí nebo Třebíče.

Na Vysočině přibydou nové rozhledny (zdroj: ČT24)

Nový výhled na Velké Meziříčí se naskytne už o letních prázdninách těm, kteří vyrazí na nedaleký Fajtův kopec. Zatím si ho mohou užívat jen dělníci z plošiny, kteří právě v těchto dnech začali s montáží ocelové konstrukce rozhledny.

Rozhledna už zdálky poutá svým netradičním tvarem, dělníkům ale její montáž dělá svou složitostí vrásky na čele. „Nosné trubky tvoří šroubovici, která se různě proplétá. Uvnitř je vložené schodiště, po kterém návštěvníci mohou vystoupat do nějakých třiceti metrů,“ popisuje Jiří Pálka, jednatel Ski klubu Velké Meziříčí, který je investorem.

Buduje se také v Třebíči u Kostelíčku, kde se v rozhlednu mění starý vodojem. „Chceme ho využívat jednak jako vyhlídku na město Třebíč, ale celý objekt budeme využívat také jako expozici vodárenství,“ říká Ivana Šebková, mluvčí Vodárenské akciové společnosti. Vodojem se jako rozhledna osvědčil už v minulosti, naposledy před dvěma roky, poté začala jeho oprava. Mezitím ale o pár kilometrů dále nechalo město postavit rozhlednu úplně novou. O konkurenci prý ale nejde, Vysočina údajně další rozhledny potřebuje.

Vysočina se zatím podle statistik řadí mezi méně vyhledávané turistické regiony. Nové projekty mají ambici přitáhnout do kraje další tisíce lidí. „Vysočina je poddimenzovaná, co se týče počtu rozhleden,“ tvrdí třebíčská radní Marie Černá (Třebíč můj domov). Oproti okolním krajům jich má podle studie, kterou si nechala Třebíč zpracovat, asi o deset méně. Navíc právě rozhledny jsou v posledních letech stále populárnějším cílem řady turistů.

Sláva rozhleden v posledních letech znovu ožívá. Zatímco na přelomu 19. a 20. století vyrůstaly na českých kopcích jako houby po dešti, zejména doba socialismu jejich výstavbu významně pozastavila. Až po revoluci nastal opětovný rozmach rozhleden a jen za posledních pět let jich vzniklo rovnou sto (více čtěte zde).