Historie i simulátory. Otevřelo letecké muzeum v Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav - Slavnostně bylo otevřeno rozsáhlé letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, které bylo oceněno jako Stavba roku 2014. Stavbu muzea však provázely problémy s evropskými dotacemi. Nakonec bude Středočeský kraj stát 170 milionů korun.

Otevírá letecké muzeum Metoděje Vlacha (zdroj: ČT24)

Muzeum nese název konstruktéra a aviatika Metoděje Vlacha, který v Mladé Boleslavi postavil v roce 1912 první české letadlo poháněné automobilovým motorem. Výstavba muzea stála Středočeský kraj přes 170 milionů korun a trvala tři roky. Expozici tvoří více než 25 historických letadel i různé letecké simulátory a další zajímavosti. Sama budova muzea byla oceněna jako Stavba roku 2014 (více čtěte zde).

Muzeum patří mezi největší letecká muzea v ČR. „K těm velkým v Evropě patří také rakouský Hangár číslo 7 v Salcburku,“ říká vedoucí muzea Vladimír Handlík. Co se týče počtu exponátů, patří mezi ty největší evropské také Letecké muzeum Kbely, které má ve sbírkách 275 letadel, z nichž 85 je vystaveno ve čtyřech krytých halách.

V expozici jsou letadla z první světové války, meziválečného období i druhé světové války. Exponáty pocházejí z Nadačního fondu letadla Metoděje Vlacha, ze soukromých sbírek a jiných muzeí. Muzeum je rozděleno na dvě části: v jedné jsou letadla, která již nelítají, ve druhé provozuschopné stroje. V muzeu bude k vidění německá stíhačka z první světové války, americké sportovní letadlo z 30. let, jedno z nejslavnějších českých sportovních cvičných letadel Trenér nebo ruský létající originál Polikarpov PO2 z roku 1937.

Podívejte se na galerii:

Handlík očekává návštěvnost alespoň 40 tisíc lidí ročně. „Tato nová generace zvyklá na počítačové hry bude mít největší radost ze simulátorů,“ doufá. V muzeu budou od pondělí tři pracovníci, celkem by v něm mělo pracovat sedm lidí. Součástí programu budou i modelářské kroužky pro děti a komponované večery pro dospělé.

Sobotka chce lákat mladé lidi k technice

„Musíme k technice více připoutat a přilákat mladé lidi,“ uvedl při slavnostním otevření předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zájem o studium technických oborů mezi mladými lidmi v ČR je menší, než je poptávka firem po takto vzdělaných zaměstnancích. Právě moderní muzea včetně moderních expozic i různých akcí pomáhají podle Sobotky k tomu, aby se nastartoval zájem nejmladší generace o technické obory.

  • Součástí muzea, které bylo otevřeno u příležitosti Dne letectví a kosmonautiky, bude i restaurace, klubovna s knihovnou, vyhlídková věž nebo přednáškový sál. Roční provoz by měl stát dva až čtyři miliony korun, většinu by měl pokrýt zisk ze vstupného. Základní vstupné činí 100 korun, důchodci a děti platí polovičku.

Financování muzea vyšetřovala policie

S projektem leteckého muzea přišel už v roce 2009 tehdejší sociálně demokratický hejtman David Rath. Budova měla být výrazně levnější než konečných 170 milionů a především 85 procent nákladů měly pokrýt evropské fondy, což se však nakonec nepodařilo. Dotace dostal kraj jenom na vybavení interiérů za 15 milionů korun. Přesto se muzeum začalo stavět. Případ kvůli tomu vyšetřovala policie, nakonec kauzu odložila.

Opozice upozorňuje na to, že kraj začal stavět dřív, než měl dotace jisté. „Kraj v době, kdy se o tom rozhodovalo, měl opravdu velké finanční potíže a dodnes existuje řada potřebnějších investic v krajském rozpočtu,“ říká předseda středočeského klubu TOP 09 a STAN Věslav Michalik. Kvůli nedostatku peněz se dokonce uvažovalo o tom, že se rozestavěné muzeum prodá, ale k tomu nedošlo. Středočeský kraj teď 150 milionů platí formou odloženého financování, což cenu zvýšilo o dalších 20 milionů.