Hledači pokladů zřejmě poničili jednu z nejstřeženějších jeskyní Českého ráje

Praha – Ochránci přírody zjistili, že někdo poničil jednu z nejstřeženějších jeskyní v Českém ráji. Zjistili to při pravidelné obhlídce v Klokočských skalách. Na vině jsou zřejmě hledači pokladů s detektory kovů – ti navíc narušili i zimoviště vzácných vrápenců a dalších netopýrů.

Ochránci našli v jeskyni vykopané jámy (zdroj: ČT24)

Hledači kovů zhatili práci hlavně archeologům, v jeskyni jsou totiž vzácné nálezy: „Je tam spousta dutin, které sloužily k pobývání zemědělců nebo ještě před tím v mezolitu kočovníků, takže tam ty nálezy jsou kontinuálně od konce doby ledové,“ vysvětluje vedoucí strážní služby v Českém ráji Petr Kořínek. Hledače s detektory kovů už prý strážci chytili několikrát.

Archeologové se chystali stírat vrstvy písku po milimetrech, jenže ti, kteří je předběhli, terén rozryli lopatami, z archeologického výzkumu tak nebude nic. Při pohledu na hromadu písku je jasné, že hledač nebo hledači pokladů museli v jeskyni strávit dlouhé hodiny. Detektory jim zřejmě ukazovaly tábornický odpad starý přibližně 20–40 let.  

Návštěvníci přitom do této lokality vůbec nesmějí. I za pouhý vstup riskují pokutu. Ochránci kontrolují jeskyně pravidelně – nedaleko našli nedávno vyhaslé ohniště a u něj předměty s nacistickou symbolikou. Oba případy už prošetřuje policie.